Διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου για παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών στον Δήμο Αίγινας για 12 μήνες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ Αίγινα, 24-3-2017

Αριθμ. πρωτ. 3249

Ο Δήμαρχος Αίγινας

προκηρύσσει

συνοπτικό μειοδοτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές για την επιλογή αναδόχου για την παροχή υπηρεσίας που αφορά την «αποστολή των ειδοποιητηρίων λογαριασμών ύδρευσης του Δήμου Αίγινας και της λοιπής επιστολικής αλληλογραφίας έτους 2017-2018 (από υπογραφής της σύμβασης και για 12 ημερολογιακούς μήνες)», με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, αποκλειστικά βάσει τιμής, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 86 του Ν.4412/2016.

ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ:

Δήμος Αίγινας

ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ:

παροχή υπηρεσίας που αφορά την «αποστολή των ειδοποιητηρίων λογαριασμών ύδρευσης του Δήμου Αίγινας και της λοιπής επιστολικής αλληλογραφίας έτους 2017-2018»

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ:

παροχή υπηρεσίας που αφορά την «αποστολή των ειδοποιητηρίων λογαριασμών ύδρευσης του Δήμου Αίγινας και της λοιπής επιστολικής αλληλογραφίας έτους 2017-2018»

ΕΙΔΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ:

Συνοπτικός μειοδοτικός διαγωνισμός με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, αποκλειστικά βάσει τιμής

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ:

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 59.440,00 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΟΥ:

Ιδίους πόρους Δήμου Αίγινας

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ:

07/04/ 2017 και ώρα 13:00΄

ΑΡ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ Ο.Ε. :

41/2017

ΑΔΑΜ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ:

17REQ005963758

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την 07η Απριλίου 2017 ημέρα Παρασκευή στο Δημαρχείο Αίγινας, ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής παραλαβής και Αξιολόγησης Προσφορών. Ώρα παραλαβής των προσφορών του διαγωνισμού ορίζεται η 13:00΄ μεσημβρινή της ημέρας αυτής. Προσφορές που κατατίθενται μετά την παραπάνω ημερομηνία και ώρα είναι εκπρόθεσμες, δεν γίνονται δεκτές και επιστρέφονται. Όλοι οι όροι και απαιτήσεις της παρούσας διακήρυξης είναι υποχρεωτικοί. Η μη τήρησή τους καθιστά απαράδεκτη την προσφορά του υποψηφίου και την αποκλείει από οποιαδήποτε αξιολόγηση.

1. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό γίνεται με ευθύνη του υποψηφίου, ο οποίος εξ αυτού του λόγου δεν αντλεί δικαίωμα αποζημίωσης. Η συμμετοχή του στο διαγωνισμό συνεπάγεται πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων της διακήρυξης εκ μέρους του υποψηφίου και δεν δύναται, με την προσφορά του ή με οιονδήποτε άλλο τρόπο, να αποκρούσει, ευθέως ή εμμέσως τους όρους της παρούσης, εφόσον δεν έχει ασκήσει εμπροθέσμως, την ένσταση του άρθρου 127 του Ν. 4412/2016 κατά της διακήρυξης του διαγωνισμού ή έχει απορριφθεί η ανωτέρω ένσταση.

2. Η Αναθέτουσα Αρχή δεν δεσμεύεται για την τελική ανάθεση της σύμβασης και δικαιούται να την αναθέσει ή όχι, να ακυρώσει σε οποιοδήποτε στάδιο το διαγωνισμό, να ματαιώσει, να αναβάλει ή να επαναλάβει αυτόν.

3. Οι υποψήφιοι δεν δικαιούνται αποζημίωσης για δαπάνες σχετικές με τη σύνταξη και υποβολή των στοιχείων που αναφέρονται στην παρούσα, π.χ. Φακέλων Προσφοράς κλπ.

4. Σε περίπτωση υποβολής προσφοράς από κοινοπραξίες ή ενώσεις υποψηφίων, που υποβάλλουν κοινή προσφορά, όλα τα μέλη της κοινοπραξίας / ένωσης ευθύνονται έναντι της

αναθέτουσας Αρχής αλληλεγγύως και εις ολόκληρον. Σε περίπτωση κατακύρωσης στην κοινοπραξία / ένωση η ευθύνη αυτή εξακολουθεί μέχρι πλήρους εκτελέσεως της σύμβασης.

5. Η Αναθέτουσα Αρχή επιφυλάσσεται, εφόσον το επιθυμεί, να κάνει ενδεικτικούς ελέγχους επαλήθευσης των στοιχείων που θα υποβληθούν από τους υποψηφίους.

6. Η Αναθέτουσα Αρχή επιφυλάσσεται να απορρίψει με αιτιολογημένη απόφασή της, προσφορά υποψηφίου όταν αποδειχθεί ότι τα περιλαμβανόμενα σε αυτήν στοιχεία ή δικαιολογητικά δεν είναι αληθή. Η απόφαση απόρριψης λαμβάνεται από την Αναθέτουσα Αρχή ανεξάρτητα από το στάδιο που βρίσκεται ο διαγωνισμός.

7. Προσφορές που είναι αόριστες και ανεπίδεκτες εκτίμησης ή είναι υπό αίρεση απορρίπτονται ως απαράδεκτες μετά από προηγούμενη γνωμοδότηση του αρμόδιου για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού οργάνου. Ως απαράδεκτες απορρίπτονται, επίσης οι προσφορές που παρουσιάζουν αποκλίσεις από τις τεχνικές προδιαγραφές της διακήρυξης όπως προβλέπεται στο άρθρο 91 παράγραφος 1 του Ν. 4412/2016.

8. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι ανοικτή για όσους πληρούν τις νομικές, οικονομικές και τεχνικές προϋποθέσεις που προβλέπονται στην παρούσα και διαθέτουν την απαιτούμενη επαγγελματική επάρκεια και εμπειρία.

9. Τα έγγραφα της προσφοράς καθώς και όλη η σχετική αλληλογραφία που είναι δυνατό να απαιτηθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του διαγωνισμού, συντάσσονται στην ελληνική γλώσσα ή προσκομίζεται επικυρωμένη μετάφρασή τους στην ελληνική μαζί με το υποβαλλόμενο έγγραφο. Δικαιολογητικά που εκδίδονται σε κράτος εκτός Ελλάδος, συνοδεύονται υποχρεωτικά από επικυρωμένη μετάφραση τους στην ελληνική γλώσσα.

ΑΡΘΡΟ 1ο

Σειρά ισχύος εγγράφων της σύμβασης

Τα στοιχεία της σύμβασης κατά σειρά ισχύος είναι:

Α) Η σύμβαση

Β) Η παρούσα διακήρυξη

Γ) Η τεχνική έκθεση – προδιαγραφές της προμήθειας (παράρτημα Ι παρούσας διακήρυξης)

ΑΡΘΡΟ 2ο

Νομικό πλαίσιο

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί σύμφωνα με :

  1. Τις διατάξεις του Ν. 3852/10 (ΦΕΚ 87/ΤΑ/7-6-10) «Νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης – πρόγραμμα Καλλικράτης».

  2. Τις διατάξεις του Ν. 4270/2014 (ΦΕΚ 143 Α’) «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας – Δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, εξαιρουμένων των άρθρων 132 έως 134.

  3. Τις διατάξεις του Ν.3861/10 «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια» και άλλες διατάξεις».

  4. Τις διατάξεις του Ν.4013/11 (ΦΕΚ 204/Α΄/15-09-2011) και ειδικότερα το άρθρο 4 παρ. 3 του Ν.4013/14-9-2011 (ΦΕΚ 204Α΄/15-9-2011 «Σύσταση ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων – Αντικατάσταση του έκτου Κεφαλαίου του Ν.3588/2007 (πτωχευτικός κώδικας) – Προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης και άλλες διατάξεις».

  5. Τις διατάξεις του Ν.4024/11, άρθρο 26, «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015»

  6. Τις διατάξεις του Ν. 4412/2016 (ΦΕΚ 147/τ.Α΄/08-08-2016) «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών», όπως ισχύει.

  7. Την 41/2017 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για έγκριση όρων διακήρυξης και διενέργειας του διαγωνισμού.

ΑΡΘΡΟ 3ο

Δημοσίευση της διακήρυξης

Η παρούσα διακήρυξη θα δημοσιευθεί:

Α) στο πρόγραμμα ΚΗΜΔΗΣ (https://promitheus.gov.gr) και στο πρόγραμμα Διαύγεια (https://diavgeia.gov.gr)

Β) στην ιστοσελίδα του Δήμου Αίγινας (http://www.aegina.gr/)

και θα αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου Αίγινας.

ΑΡΘΡΟ 4ο

Τρόπος λήψης εγγράφων του διαγωνισμού – παροχή διευκρινήσεων

1. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθύνεται στην Αναθέτουσα Αρχή, όσο διάστημα διαρκεί το δικαίωμα υποβολής προσφορών και να παραλαμβάνει το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ημερών και μέσα στο ωράριο εργασίας της Αναθέτουσας Αρχής.

2. Για την παραλαβή της διακήρυξης και περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Επιτροπή Διαγωνισμού του Δήμου Αίγινας (κ. Λορέντζος Αθανάσιος – τηλ. 22973-20019) ή στο Γραφείο της Οικονομικής Επιτροπής (αρμόδιος υπάλληλος κ. Σκαφιδάς Χρήστος – τηλ. 22973-20032) τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Αντίγραφο της διακήρυξης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου www.aegina.gr.

3. Οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται μέσα σε δύο (2) εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία ανάρτησης της διακήρυξης, να την ελέγξουν και εφόσον διαπιστώσουν οποιαδήποτε παράλειψη να το γνωρίσουν εγγράφως στην Αναθέτουσα Αρχή και να ζητήσουν νέο πλήρες αντίγραφο. Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η παραπάνω διαδικασία, ενστάσεις κατά της νομιμότητας του διαγωνισμού με το αιτιολογικό της μη πληρότητας του παρεληφθέντος αντιγράφου θα απορρίπτονται ως απαράδεκτες.

4. Οι υποψήφιοι μπορούν να ζητήσουν γραπτώς διευκρινίσεις ή και συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικές με τη διακήρυξη. Σε περίπτωση που ζητηθούν μέχρι και πέντε (5) ημέρες προ της εκπνοής της προθεσμίας άσκησης της ένστασης του άρθρου 127 του ν. 4412/2016, αυτές παρέχονται το αργότερο τρεις (3) ημέρες προ της εκπνοής της ως άνω προθεσμίας. Η Αναθέτουσα Αρχή θα αποστείλει έγγραφη απάντηση σε όλες μαζί τις διευκρινίσεις που θα ζητηθούν και σε όλους τους υποψηφίους που θα το ζητήσουν εγγράφως (επιστολή ή fax) εντός του προαναφερθέντος διαστήματος.

ΑΡΘΡΟ 5ο

Δικαίωμα συμμετοχής

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς και ενώσεις προμηθευτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 4412/16. Οι ενώσεις οικονομικών φορέων συμμετέχουν υπό τους όρους των παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 19 του Ν. 4412/2016. Δεν απαιτείται από τις εν λόγω ενώσεις να περιβληθούν συγκεκριμένη νομική μορφή για την υποβολή προσφοράς. Σε περίπτωση που η ένωση αναδειχθεί ανάδοχος η νομική της μορφή πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζεται η ύπαρξη ενός και μοναδικού φορολογικού μητρώου για την ένωση (πχ κοινοπραξία). Κανένας δεν μπορεί να εκπροσωπεί στο διαγωνισμό, περισσότερες από µία εταιρεία, ή ένωση προμηθευτών, ούτε να συμμετέχει χωριστά για τον εαυτό του και να εκπροσωπεί άλλο φυσικό πρόσωπο, εταιρεία, συνεταιρισμό ή και ένωση προμηθευτών. Στην περίπτωση αυτή αποκλείονται όλες οι προσφορές εκτός εάν αποσύρει ο ενδιαφερόμενος όλες τις προσφορές εκτός από µία, µε την οποία θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό.

ΑΡΘΡΟ 6ο

Σύνταξη και υποβολή προσφορών

Οι προσφορές υποβάλλονται μέσα σε σφραγισμένο φάκελο στον οποίο αναγράφονται ευκρινώς:

α) η λέξη « ΠΡΟΣΦΟΡΑ»,

β) η επωνυμία της αναθέτουσας αρχής: «Προς: το ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΝΑΣ – Δ/νση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών»,

γ) ο τίτλος της υπηρεσίας: «αποστολή των ειδοποιητηρίων λογαριασμών ύδρευσης του Δήμου Αίγινας και της λοιπής επιστολικής αλληλογραφίας έτους 2017-2018»,

δ) η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών (ημερομηνία διενέργειας διαγωνισμού),

ε) τα πλήρη στοιχεία του οικονομικού φορέα που υποβάλλει την προσφορά.

Οι προσφέροντες υποβάλλουν μέσα στον (εξωτερικό) φάκελο της προσφοράς επί ποινή αποκλεισμού:

1) ξεχωριστό σφραγισμένο φάκελο µε την ένδειξη «Δικαιολογητικά συμμετοχής» ο οποίος πρέπει να περιέχει το τυποποιημένο έντυπο υπεύθυνης δήλωσης (ΤΕΥΔ) του άρθρου 8 της παρούσας.

2) ξεχωριστό σφραγισμένο φάκελο µε την ένδειξη «Τεχνική Προσφορά» ο οποίος περιέχει τα τεχνικά στοιχεία της προσφοράς και όλα τα έγγραφα και δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν την τεχνική επάρκεια.

Σε περίπτωση που τα τεχνικά στοιχεία της προσφοράς δεν είναι δυνατόν, λόγω μεγάλου όγκου, να τοποθετηθούν στον κυρίως φάκελο, τότε αυτά συσκευάζονται χωριστά και ακολουθούν τον κυρίως φάκελο με τις ίδιες ενδείξεις.

3) ξεχωριστό σφραγισμένο φάκελο µε την ένδειξη «Οικονομική Προσφορά», που θα περιέχει τα οικονομικά στοιχεία της προσφοράς, ήτοι: α) την προσφερόμενη τιμή μονάδος σε ευρώ για κάθε ένα διαφορετικό είδος (χωρίς Φ.Π.Α.). Στην τιμή περιλαμβάνονται οι υπέρ τρίτων κρατήσεις, ως και κάθε άλλη επιβάρυνση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., για παράδοση της υπηρεσίας στον τόπο και με τον τρόπο που προβλέπεται στα έγγραφα της σύμβασης, β) το ποσοστό Φ.Π.Α.

Οι ως άνω ξεχωριστοί σφραγισμένοι φάκελοι φέρουν επίσης τις ενδείξεις του κυρίως φακέλου. Οι προσφορές υπογράφονται και μονογράφονται ανά φύλλο από τον οικονομικό φορέα ή, σε περίπτωση νομικών προσώπων, από το νόμιμο εκπρόσωπο αυτών.

Η ένωση οικονομικών φορέων υποβάλλει κοινή προσφορά, η οποία υπογράφεται υποχρεωτικά είτε από όλους τους οικονομικούς φορείς που αποτελούν την ένωση είτε από εκπρόσωπό τους νομίμως εξουσιοδοτημένο. Στην προσφορά απαραιτήτως πρέπει να προσδιορίζεται η έκταση και το είδος της συμμετοχής (συμπεριλαμβανομένης της κατανομής αμοιβής μεταξύ τους) κάθε μέλους της ένωσης καθώς και ο εκπρόσωπος/συντονιστής αυτής.

Οι διαγωνιζόμενοι με τις προσφορές τους δεν μπορούν να υπερβούν το ποσό του προϋπολογισμού της κάθε ομάδας της υπηρεσίας. Τέτοιες προσφορές θα απορρίπτονται ως ασύμφορες.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει μία μόνο προσφορά.

Εναλλακτικές προσφορές ή εναλλακτικές λύσεις δε γίνονται δεκτές και σε περίπτωση που υποβληθούν δε λαμβάνονται υπ’ όψη.

Εναλλακτικές προσφορές, αντιπροσφορές, δεν γίνονται δεκτές και απορρίπτονται ως απαράδεκτες.

ΑΡΘΡΟ 7ο

Λόγοι αποκλεισμού – Κριτήρια επιλογής

Α. Λόγοι αποκλεισμού

Κάθε προσφέρων αποκλείεται από τη συμμετοχή σε διαδικασία σύναψης σύμβασης, εφόσον συντρέχει στο πρόσωπό του (αν πρόκειται για μεμονωμένο φυσικό ή νομικό πρόσωπο) ή σε ένα από τα μέλη του (αν πρόκειται περί ένωσης οικονομικών φορέων ) ένας από τους λόγους των παρακάτω περιπτώσεων:

1. Όταν υπάρχει εις βάρος του τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση για έναν από τους ακόλουθους λόγους:

α) συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2 της απόφασης-πλαίσιο 2008/841/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 24ης Οκτωβρίου 2008, για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος(ΕΕ L 300 της 11.11.2008 σ.42),

β) δωροδοκία, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 της σύμβασης περί της καταπολέμησης της διαφθοράς στην οποία ενέχονται υπάλληλοι των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ή των κρατών-μελών της Ένωσης (ΕΕ C 195 της 25.6.1997, σ. 1) και στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 της απόφασης-πλαίσιο 2003/568/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 22ας Ιουλίου 2003, για την καταπολέμηση της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα (ΕΕ L 192 της 31.7.2003, σ. 54), καθώς και όπως ορίζεται στην κείμενη νομοθεσία ή στο εθνικό δίκαιο του οικονομικού φορέα,

γ) απάτη, κατά την έννοια του άρθρου 1 της σύμβασης σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ C 316 της 27.11.1995, σ. 48), η οποία κυρώθηκε με το ν. 2803/2000 (Α΄ 48),

δ) τρομοκρατικά εγκλήματα ή εγκλήματα συνδεόμενα με τρομοκρατικές δραστηριότητες, όπως ορίζονται, αντιστοίχως, στα άρθρα 1 και 3 της απόφασης-πλαίσιο 2002/475/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2002, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (ΕΕ L 164 της 22.6.2002, σ. 3) ή ηθική αυτουργία ή συνέργεια ή απόπειρα διάπραξης εγκλήματος, όπως ορίζονται στο άρθρο 4 αυτής,

ε) νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 1 της Οδηγίας 2005/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου 2005, σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη 17PROC005841142 2017-02-24 5 χρηματοδότηση της τρομοκρατίας (ΕΕ L 309 της 25.11.2005, σ. 15), η οποία ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία με το ν. 3691/2008 (Α΄ 166), στ) παιδική εργασία και άλλες μορφές εμπορίας ανθρώπων, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 της Οδηγίας 2011/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Απριλίου 2011, για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και για την προστασία

των θυμάτων της, καθώς και για την αντικατάσταση της απόφασης-πλαίσιο 2002/629/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 101 της 15.4.2011, σ. 1), η οποία ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία με το ν. 4198/2013 (Α΄ 215 ). Ο οικονομικός φορέας αποκλείεται επίσης όταν το πρόσωπο εις βάρος του οποίου εκδόθηκε τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση είναι μέλος του διοικητικού, διευθυντικού ή εποπτικού οργάνου του εν λόγω οικονομικού φορέα ή έχει εξουσία εκπροσώπησης, λήψης αποφάσεων ή ελέγχου σε αυτό. Η υποχρέωση του προηγούμενου εδαφίου αφορά ιδίως: αα) στις περιπτώσεις εταιρειών περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.) και προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε. και Ε.Ε.), τους διαχειριστές, ββ) στις περιπτώσεις ανωνύμων εταιρειών (Α.Ε.), τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, καθώς και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

2. Όταν ο προσφέρων έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις του όσον αφορά στην καταβολή φόρων ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και αυτό έχει διαπιστωθεί από δικαστική ή διοικητική απόφαση με τελεσίδικη και δεσμευτική ισχύ, σύμφωνα με διατάξεις της χώρας όπου είναι εγκατεστημένος ή την εθνική νομοθεσία ή/και η αναθέτουσα αρχή μπορεί να αποδείξει με τα κατάλληλα μέσα ότι ο προσφέρων έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις του όσον αφορά την καταβολή φόρων ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Αν ο προσφέρων είναι Έλληνας πολίτης ή έχει την εγκατάστασή του στην Ελλάδα, οι υποχρεώσεις του που αφορούν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης καλύπτουν τόσο την κύρια όσο και την επικουρική ασφάλιση. Δεν αποκλείεται ο προσφέρων, όταν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του είτε καταβάλλοντας τους φόρους ή τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που οφείλει, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, των δεδουλευμένων τόκων ή των προστίμων είτε υπαγόμενος σε δεσμευτικό διακανονισμό για την καταβολή τους.

3. Κατ’ εξαίρεση, για επιτακτικούς λόγους δημόσιου συμφέροντος, όπως δημόσιας υγείας ή προστασίας του περιβάλλοντος δεν εφαρμόζονται οι παράγραφοι 1 και 2. Κατ’ εξαίρεση, όταν ο αποκλεισμός είναι σαφώς δυσανάλογος, ιδίως όταν μόνο μικρά ποσά των φόρων ή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης δεν έχουν καταβληθεί ή όταν ο προσφέρων ενημερώθηκε σχετικά με το ακριβές ποσό που οφείλεται λόγω αθέτησης των υποχρεώσεών του όσον αφορά στην καταβολή φόρων ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης σε χρόνο κατά τον οποίο δεν είχε τη δυνατότητα να λάβει μέτρα, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 73 ν. 4412/2016, πριν από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής προσφοράς, δεν εφαρμόζεται η παράγραφος 2.

4. Η αναθέτουσα αρχή αποκλείει οικονομικό φορέα σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σύναψης σύμβασης, όταν αποδεικνύεται ότι αυτός βρίσκεται λόγω πράξεων ή παραλείψεων αυτού είτε πριν είτε κατά τη διαδικασία, σε μία από τις περιπτώσεις των παραγράφων 1 και 2.

5. Οικονομικός φορέας που εμπίπτει σε μια από τις καταστάσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 4 μπορεί να προσκομίζει στοιχεία προκειμένου να αποδείξει ότι τα μέτρα που έλαβε επαρκούν για να αποδείξουν την αξιοπιστία του, παρότι συντρέχει ο σχετικός λόγος αποκλεισμού. Εάν τα στοιχεία κριθούν επαρκή, ο εν λόγω οικονομικός φορέας δεν αποκλείεται από τη διαδικασία σύναψης σύμβασης. Τα μέτρα που λαμβάνονται από τους οικονομικούς φορείς αξιολογούνται σε συνάρτηση με τη σοβαρότητα και τις ιδιαίτερες περιστάσεις του ποινικού αδικήματος ή του παραπτώματος. Αν τα μέτρα κριθούν ανεπαρκή, γνωστοποιείται στον οικονομικό φορέα το σκεπτικό της απόφασης αυτής. Οικονομικός φορέας που έχει αποκλειστεί, με τελεσίδικη απόφαση, από τη συμμετοχή σε διαδικασίες σύναψης σύμβασης ή ανάθεσης παραχώρησης δεν μπορεί να κάνει χρήση της ανωτέρω δυνατότητας κατά την περίοδο του αποκλεισμού που ορίζεται στην εν λόγω απόφαση στο κράτος – μέλος στο οποίο ισχύει η απόφαση.

6. Η απόφαση για την διαπίστωση της επάρκειας ή μη των επανορθωτικών μέτρων κατά την προηγούμενη παράγραφο εκδίδεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. 8 και 9 του άρθρου 73 του ν. 4412/2016.

7. Οικονομικός φορέας που του έχει επιβληθεί, με την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 74 του ν. 4412/2016, η ποινή του αποκλεισμού αποκλείεται αυτοδίκαια και από την παρούσα διαδικασία σύναψης δημοσίων (διαγωνισμό).

Β. Κριτήρια επιλογής

1. Καταλληλότητα για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας.

Οι οικονομικοί φορείς που συμμετέχουν στη διαδικασία σύναψης της παρούσας σύμβασης απαιτείται να ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα συναφή με το αντικείμενο των προς παροχή υπηρεσιών, ήτοι υπηρεσίες κοινής επιστολικής αλληλογραφίας και/ή υπηρεσίες ταχυμεταφοράς εγγράφων – δεμάτων. Ειδικότερα απαιτείται να διαθέτουν Γενική ή Ειδική Άδεια για παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών.

ΑΡΘΡΟ 8ο

Τυποποιημένο έντυπο υπεύθυνης δήλωσης (ΤΕΥΔ)

Κατά την υποβολή προσφορών οι οικονομικοί φορείς υποβάλλουν το Τυποποιημένο Έντυπο Υπεύθυνης Δήλωσης (σύμφωνα με το επισυναπτόμενο ΤΕΥΔ – παράρτημα ΙΙ παρούσας διακήρυξης) της παρ. 4 του άρθρου 79 ν. 4412/2016 της ΕΑΑΔΗΣΥ, όπως εγκρίθηκε με την υπ’ αριθ. 158/2016 Απόφαση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΦΕΚ Β 3698/16.11.2016). ως προκαταρκτική απόδειξη προς αντικατάσταση των πιστοποιητικών που εκδίδουν δημόσιες αρχές ή τρίτα μέρη, επιβεβαιώνοντας ότι ο εν λόγω οικονομικός φορέας πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) δεν βρίσκεται σε μία από τις καταστάσεις του άρθρου 7ου της παρούσας,

β) πληροί τα σχετικά κριτήρια επιλογής τα οποία έχουν καθοριστεί, σύμφωνα με το άρθρο 7ο της παρούσας.

Στην περίπτωση υποβολής προσφοράς από ένωση οικονομικών φορέων, το τυποποιημένο έντυπο (ΤΕΥΔ) υποβάλλεται χωριστά από κάθε μέλος της ένωσης. Στο ΤΕΥΔ που υποβάλλει η ένωση οικονομικών φορέων προσδιορίζεται η έκταση και το είδος της συμμετοχής του κάθε μέλους της ένωσης (συμπεριλαμβανομένης της κατανομής αμοιβής μεταξύ τους), καθώς και ο εκπρόσωπος/συντονιστής αυτής.

Όταν ο προσφέρων είναι νομικό πρόσωπο, το ΤΕΥΔ υπογράφεται από τα παρακάτω πρόσωπα:

– στην περίπτωση εταιρειών περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.) και προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε. και Ε.Ε.) από τους διαχειριστές αυτών,

– στην περίπτωση ανωνύμων εταιρειών (Α.Ε.) ο Διευθύνων Σύμβουλος αυτής, καθώς και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σε περίπτωση αλλοδαπών νομικών προσώπων, η ανωτέρω υποχρέωση αφορά στα φυσικά πρόσωπα που έχουν τις αντίστοιχες ιδιότητες κατά τη νομοθεσία από την οποία διέπονται. Η αναθέτουσα αρχή διατηρεί το δικαίωμα να ζητεί από τους προσφέροντες υποψηφίους σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του διαγωνισμού να υποβάλλουν όλα ή ορισμένα δικαιολογητικά του άρθρου 12ου όταν αυτό απαιτείται για την ορθή διεξαγωγή της διαδικασίας.

ΑΡΘΡΟ 9ο

Γλώσσα σύνταξης προσφορών

Οι προσφορές καθώς και όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα πρέπει να συντάσσονται στην ελληνική γλώσσα ή συνοδεύονται από επίσημη μετάφρασή τους στην ελληνική γλώσσα, εκτός από τα στοιχεία της τεχνικής προσφοράς (τεχνικά φυλλάδια κ.λ.π.)., τα οποία μπορούν να προσκομίζονται και στην Αγγλική γλώσσα. Στα αλλοδαπά δημόσια έγγραφα και δικαιολογητικά εφαρμόζεται η Συνθήκη της Χάγης της 5.10.1961, που κυρώθηκε με το ν. 1497/1984 (Α’188). Τα δικαιολογητικά που έχουν συνταχθεί σε ξένη γλώσσα, γίνονται δεκτά εφόσον:

  • έχουν μεταφρασθεί και επικυρωθεί από δικηγόρο κατά τις διατάξεις του άρθρου 36 του Κώδικα Δικηγόρων ή

  • έχουν μεταφρασθεί και επικυρωθεί από την πρεσβεία ή το προξενείο της Ελλάδας στη χώρα προέλευσης του εγγράφου ή

  • έχουν μεταφρασθεί και επικυρωθεί από τη μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ή από ορκωτούς μεταφραστές του Ν 3712/2008 ή από πτυχιούχους μεταφραστές του Ιονίου Πανεπιστημίου.

ΑΡΘΡΟ 10ο

Χρόνος ισχύος των προσφορών

Οι προσφορές ισχύουν και δεσμεύουν τους προμηθευτές για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, το οποίο υπολογίζεται από την επομένη της ημέρας διενέργειας του διαγωνισμού. Η ισχύς της προσφοράς μπορεί να παραταθεί κατ’ ανώτατο όριο για χρονικό διάστημα ίσο με το προβλεπόμενο στη διακήρυξη. Μετά τη λήξη και του παραπάνω ανώτατου ορίου χρόνου παράτασης ισχύος της προσφοράς, τα αποτελέσματα της διαδικασίας ανάθεσης ματαιώνονται, εκτός αν η αναθέτουσα αρχή κρίνει, κατά περίπτωση, αιτιολογημένα, ότι η συνέχιση της διαδικασίας εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, οπότε οι οικονομικοί φορείς που συμμετέχουν στη διαδικασία μπορούν να επιλέξουν είτε να παρατείνουν την προσφορά τους, εφόσον τους ζητηθεί πριν την πάροδο του ανωτέρω ανώτατου ορίου παράτασης της προσφοράς τους είτε όχι. Στην τελευταία περίπτωση, η διαδικασία συνεχίζεται με όσους παρέτειναν τις προσφορές τους και αποκλείονται οι λοιποί οικονομικοί φορείς.

ΑΡΘΡΟ 11ο

Αποσφράγιση και Αξιολόγηση των προσφορών

Η αποσφράγιση διενεργείται δημόσια, παρουσία των προσφερόντων ή των νομίμως εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων τους, οι οποίοι λαμβάνουν γνώση των λοιπών συμμετεχόντων στη διαδικασία και των στοιχείων που υποβλήθηκαν από αυτούς, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν.4412/2016. Η αποσφράγιση του φακέλου των δικαιολογητικών συμμετοχής, των τεχνικών προσφορών και των οικονομικών προσφορών, μπορούν να γίνουν σε µία δημόσια συνεδρίαση, κατά την κρίση της Επιτροπής. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης προσφορών επικυρώνονται με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία κοινοποιείται στους συμμετέχοντες. Προσωρινός μειοδότης ανακηρύσσεται ο οικονομικός φορέας του οποίου η προσφορά είναι αποδεκτή µε βάση τους καθοριζόμενους στις τεχνικές προδιαγραφές και την παρούσα διακήρυξη όρους και η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη βάσει τιμής για κάθε ομάδα της υπηρεσίας. Η σύγκριση των προσφορών θα γίνεται στη συνολική τιμή της κάθε ομάδας της υπηρεσίας. Σε περίπτωση που οι προσφορές έχουν την ίδια ακριβώς τιμή (ισότιμες), η αναθέτουσα αρχή επιλέγει τον (προσωρινό) ανάδοχο με κλήρωση μεταξύ των οικονομικών φορέων που υπέβαλαν ισότιμες προσφορές. Η κλήρωση γίνεται ενώπιον της Επιτροπής Διαγωνισμού και παρουσία των οικονομικών φορέων που υπέβαλαν τις ισότιμες προσφορές.

ΑΡΘΡΟ 12ο

Δικαιολογητικά (Αποδεικτικά μέσα)

Α. Το δικαίωμα συμμετοχής των οικονομικών φορέων και οι όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής τους, όπως ορίστηκαν στο άρθρο 7ο της παρούσας, κρίνονται κατά την υποβολή της προσφοράς, κατά την υποβολή των δικαιολογητικών του παρόντος άρθρου και κατά τη σύναψη της σύμβασης σύμφωνα με το άρθρο 13ο της παρούσας.

Β. 1. Μετά την αξιολόγηση των προσφορών, ο προσφέρων τη χαμηλότερη τιμή στον οποίον πρόκειται να γίνει η κατακύρωση, εντός προθεσμίας (10) δέκα ημερών από την κοινοποίηση της σχετικής έγγραφης ειδοποίησης σε αυτόν, οφείλει να υποβάλει σε σφραγισμένο φάκελο τα πιο κάτω αναφερόμενα έγγραφα και δικαιολογητικά, τα οποία αποσφραγίζονται και ελέγχονται από το αρμόδιο όργανο (Επιτροπή Διαγωνισμού).

2. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομισθούν για την απόδειξη της μη συνδρομής των λόγων αποκλεισμού και της καταλληλότητας για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας είναι τα εξής:

α. Για την παράγραφο 1 ενότητα Α του άρθρου 7 της παρούσας: Απόσπασμα ποινικού μητρώου έκδοσης εντός του τελευταίου τριμήνου ή, ελλείψει αυτού, ισοδύναμου εγγράφου αρμόδιας δικαστικής ή διοικητικής αρχής του κράτους – μέλους ή της χώρας καταγωγής ή της χώρας όπου είναι εγκατεστημένος ο οικονομικός φορέας, από το οποίο να προκύπτει ότι δεν έχει καταδικασθεί για ένα ή περισσότερα από τα αδικήματα της παρ. 1 του άρθρου 73 του Ν 4412/2016 (Α/147/8-8- 2016).

Για να νομικά πρόσωπα υπόχρεοι στην προσκόμιση ποινικού μητρώου είναι:

– στην περίπτωση εταιρειών περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.) και προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε. και Ε.Ε.) οι διαχειριστές αυτών,

– στην περίπτωση ανωνύμων εταιρειών (Α.Ε.) ο Διευθύνων Σύμβουλος αυτής, καθώς και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σε περίπτωση αλλοδαπών νομικών προσώπων, η ανωτέρω υποχρέωση αφορά στα φυσικά πρόσωπα που έχουν τις αντίστοιχες ιδιότητες κατά τη νομοθεσία από την οποία διέπονται. Εάν από το υποβληθέν ποινικό μητρώο δεν προκύπτει το είδος του αδικήματος για το οποίο καταδικάσθηκε ο ενδιαφερόμενος, υποβάλλεται από αυτόν υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν 1599/86 ή του τύπου που προβλέπει η νομοθεσία της χώρας εγκατάστασής του, όπου αναφέρονται με σαφήνεια τα αδικήματα αυτά. Η επιτροπή του διαγωνισμού μπορεί σε κάθε περίπτωση να ζητήσει από τον ενδιαφερόμενο να προσκομίσει αντίγραφα των καταδικαστικών αποφάσεων.

β. Για την παράγραφο 2 ενότητα Α του άρθρου 7 της παρούσας: Πιστοποιητικό της αρμόδιας κατά περίπτωση αρχής σε ισχύ, από το οποίο να προκύπτει ότι είναι ενήμεροι ως προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, και τις υποχρεώσεις που αφορούν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, των ιδίων ως και των εργαζομένων τους κατά την ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού.

Διευκρινίζεται ότι το πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας:

– αφορά τόσο την κύρια όσο και την επικουρική ασφάλιση,

– αφορά όλους τους απασχολούμενους με οποιοδήποτε σχέση εργασίας στην επιχείρηση του συμμετέχοντος συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτών που είναι ασφαλισμένοι σε διαφορετικούς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και όχι μόνο τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ,

– σε περίπτωση εταιρειών (νομικών προσώπων), αφορά την ίδια την εταιρεία (το νομικό πρόσωπο) και όχι τα φυσικά πρόσωπα που τη διοικούν ή την εκπροσωπούν, εκτός αν αυτά έχουν εργασιακή σχέση με την εταιρία.

Για τον έλεγχο των ανωτέρω στοιχείων, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να προσκομίσουν, μαζί με το πιστοποιητικό ή τα πιστοποιητικά ασφαλιστικής ενημερότητας και υπεύθυνη δήλωση του συμμετέχοντα ή νόμιμου εκπροσώπου, όπου θα αναφέρει τους ασφαλιστικούς φορείς προς τους οποίους υποχρεούται στην καταβολή εισφορών.

γ. Για την παράγραφο 1 ενότητα Β του άρθρου 7 της παρούσας, για την απόδειξη πλήρωσης των κριτηρίων επιλογής: Βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Ταχυδρομικών Επιχειρήσεων της ΕΕΤΤ, με την οποία θα πιστοποιείται ότι είναι κάτοχος γενική ή ειδικής άδειας για παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών, ή απόφαση της ΕΕΤΤ στην οποία υπάρχουν όλα τα στοιχεία της άδειάς του.

δ. Για την απόδειξη της νόμιμης σύστασης και εκπροσώπησης, στις περιπτώσεις που ο οικονομικός φορέας είναι νομικό πρόσωπο, προσκομίζει τα παρακάτω νομιμοποιητικά έγγραφα: Καταστατικό σύστασης θεωρημένο ή νόμιμα επικυρωμένο σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2690/99, καθώς και η τελευταία τροποποίηση αυτού ως προς τους νόμιμους εκπροσώπους, θεωρημένη ή επικυρωμένη κατά τον ίδιο τρόπο. Εφόσον πρόκειται για Α.Ε. ή Ε.Π.Ε μπορούν να υποβάλλονται τα ΦΕΚ δημοσίευσης των ανωτέρω καταστατικών ή το ΦΕΚ στο οποίο δημοσιεύτηκε το τελευταίο κωδικοποιημένο καταστατικό ή τα αντίστοιχα στοιχεία από το διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.Μ.Η.. Εάν από τα ανωτέρω καταστατικά και τα λοιπά στοιχεία δεν προκύπτουν ευθέως τα πρόσωπα που εκπροσωπούν την εταιρεία και τη δεσμεύουν με την υπογραφή τους, πρέπει να προσκομίζονται τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη νόμιμη εκπροσώπηση της εταιρείας στο διαγωνισμό.

3. Εάν σε κάποια χώρα (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) δεν εκδίδονται τα παραπάνω πιστοποιητικά ή έγγραφα ή αν αυτά που εκδίδονται δεν καλύπτουν όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, μπορεί να αντικατασταθούν από ένορκη δήλωση (βεβαίωση) του ενδιαφερόμενου που γίνεται ενώπιον δικαστικής ή διοικητικής αρχής ή συμβολαιογράφου. Αν στη χώρα του συμμετέχοντα οικονομικού φορέα δεν προβλέπεται από το νόμο η ένορκη δήλωση, μπορεί αντί αυτής να υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου ενώπιον αρμόδιας δικαστικής ή διοικητικής αρχής του κράτους – μέλους ή της χώρας καταγωγής ή της χώρας όπου είναι εγκατεστημένος ο οικονομικός φορέας.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις, μαζί με την ένορκη βεβαίωση ή την υπεύθυνη δήλωση προσκομίζεται και το έγγραφο της αρμόδιας αρχής που βεβαιώνει την αδυναμία έκδοσης του αντίστοιχου πιστοποιητικού ή εγγράφου.

Οι ένορκες βεβαιώσεις ή υπεύθυνες δηλώσεις πρέπει να έχουν εκδοθεί μέσα στο χρόνο που προβλέπεται για τα πιστοποιητικά, αντί των οποίων υποβάλλονται.

4. Τα δικαιολογητικά που απαιτεί η διακήρυξη, εκτός των εγγυήσεων και των υπεύθυνων δηλώσεων που πρέπει να υποβάλλονται πρωτότυπα, εφόσον πρόκειται για δημόσια έγγραφα, υποβάλλονται στην πρωτότυπη μορφή τους, γίνονται όμως δεκτά και ευκρινή φωτοαντίγραφα των πρωτοτύπων εγγράφων, ή των ακριβών αντιγράφων τους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 2690/1999 (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας), όπως αυτός τροποποιήθηκε από τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 4250/2014.

Ομοίως υποβάλλονται και γίνονται αποδεκτά ευκρινή φωτοαντίγραφα από αντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων τα οποία έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο, καθώς και ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα όσων ιδιωτικών εγγράφων φέρουν θεώρηση από αρμόδιες αρχές.

Ομοίως υποβάλλονται και γίνονται αποδεκτά ευκρινή φωτοαντίγραφα από αντίγραφα εγγράφων που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπές αρχές και έχουν επικυρωθεί από δικηγόρους.

Τα αντίγραφα των φύλλων της εφημερίδας της κυβέρνησης δε χρειάζονται επικύρωση.

Η διαδικασία ελέγχου των παραπάνω δικαιολογητικών ολοκληρώνεται με τη σύνταξη πρακτικού από την Επιτροπή Διαγωνισμού και τη διαβίβαση του φακέλου στην Οικονομική Επιτροπή για τη λήψη απόφασης, είτε για την κατακύρωση της σύμβασης, είτε για την κήρυξη του προσωρινού αναδόχου ως εκπτώτου είτε για τη ματαίωση της διαδικασίας.

5. Οι οικονομικοί φορείς δεν υποχρεούνται να υποβάλουν δικαιολογητικά, όταν η αναθέτουσα αρχή που έχει αναθέσει τη σύμβαση διαθέτει ήδη τα δικαιολογητικά αυτά και είναι σε ισχύ.

ΑΡΘΡΟ 13ο

Έγκριση αποτελέσματος – Ανακοίνωση κατακύρωσης – Υπογραφή σύμβασης

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού επικυρώνονται με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία κοινοποιείται σε όλους τους συμμετέχοντες εκτός από τον προσωρινό ανάδοχο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 105 του Ν. 4412/2016.

Μετά την άπρακτη πάροδο των προθεσμιών άσκησης των προβλεπόμενων από τις κείμενες διατάξεις βοηθημάτων και μέσων στο στάδιο της προδικαστικής και δικαστικής προστασίας και από τις αποφάσεις αναστολών επί αυτών, ο προσωρινός ανάδοχος υποβάλλει επικαιροποιημένα τα δικαιολογητικά του προηγούμενου άρθρου (12ο) της παρούσας μετά από σχετική πρόσκληση της αναθέτουσας αρχής. Τα στοιχεία ελέγχονται από την Επιτροπή Διαγωνισμού και εφόσον διαπιστωθεί ότι εξακολουθούν να μη συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού, κοινοποιείται η απόφαση κατακύρωσης στον προσωρινό ανάδοχο και καλείται να προσέλθει σε ορισμένο τόπο και χρόνο για την υπογραφή του συμφωνητικού, εντός είκοσι (20) ημερών από την κοινοποίηση σχετικής έγγραφης ειδικής πρόσκλησης, προσκομίζοντας και την απαιτούμενη εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης.

Η υπογραφή του συμφωνητικού έχει αποδεικτικό χαρακτήρα. Εάν ο ανάδοχος δεν προσέλθει να υπογράψει το συμφωνητικό, μέσα στην προθεσμία που ορίζεται στην ειδική πρόκληση, κηρύσσεται έκπτωτος και η κατακύρωση γίνεται στον προσφέροντα που υπέβαλε την αμέσως επόμενη πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά. Αν κανένας από τους προσφέροντες δεν προσέλθει για την υπογραφή του συμφωνητικού, η διαδικασία ανάθεσης ματαιώνεται.

Το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο της σύμβασης δεν μπορεί να μεταβάλλεται ουσιωδώς κατά τη διάρκεια εκτέλεσής της, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρο 132 του Ν.4412/2016. Δυνατότητα τροποποίησης της σύμβασης υφίσταται, μόνο υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 132 του Ν.4412/2016.

ΑΡΘΡΟ 14ο

Εγγύηση καλής εκτέλεσης της σύμβασης

Ο προμηθευτής στον οποίο θα γίνει η κατακύρωση της προμήθειας, υποχρεούται να καταθέσει προ ή κατά την υπογραφή της σύμβασης εγγύηση καλής εκτέλεσης για ποσό ίσο με το 5% της συνολικής συμβατικής αξίας χωρίς τον Φ.Π.Α., η οποία συντάσσεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 72 του Ν. 4412/2016.

Οι εγγυήσεις εκδίδονται από πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν νόμιμα στα κράτη – μέλη της Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ή στα κράτη-μέρη της ΣΔΣ και έχουν, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, το δικαίωμα αυτό. Μπορούν, επίσης, να εκδίδονται από το Ε.Τ.Α.Α. – Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. ή να παρέχονται με γραμμάτιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με παρακατάθεση σε αυτό του αντίστοιχου χρηματικού ποσού.

Η εγγύηση καλής εκτέλεσης καταπίπτει στην περίπτωση παράβασης των όρων της σύμβασης, όπως αυτή ειδικότερα ορίζει.

Σε περίπτωση τροποποίησης της σύμβασης, η οποία συνεπάγεται αύξηση της συμβατικής αξίας, ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να καταθέσει πριν την τροποποίηση, συμπληρωματική εγγύηση το ύψος της οποίας ανέρχεται σε ποσοστό 5% επί του ποσού της αύξησης εκτός ΦΠΑ.

Η εγγύηση καλής εκτέλεσης της σύμβασης καλύπτει συνολικά και χωρίς διακρίσεις την εφαρμογή όλων των όρων της σύμβασης και κάθε απαίτηση της αναθέτουσας αρχής.

Ο χρόνος ισχύος της εγγύησης καλής εκτέλεσης πρέπει να είναι κατά δύο (2) μήνες μεγαλύτερος από το συμβατικό χρόνο παράδοσης.

ΑΡΘΡΟ 15ο

Ενστάσεις

Επιτρέπεται η υποβολή ενστάσεων κατά της διακήρυξης του διαγωνισμού, της πράξης κατακύρωσης και των λοιπών εκτελεστών πράξεων της Αναθέτουσας Αρχής, υπό τους όρους και τη διαδικασία που προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 127 του Ν 4412/2016 (Α /147/8-8-2016). Για το παραδεκτό της άσκησης ένστασης, απαιτείται, με την κατάθεση της ένστασης, η καταβολή παραβόλου υπέρ του Δημοσίου ποσού ίσου με το ένα τοις εκατό (1%) επί της εκτιμώμενης αξίας της σύμβασης.

ΑΡΘΡΟ 16ο

Παρακολούθηση της σύμβασης – Διάρκεια

Η παρακολούθηση της εκτέλεσης της σύμβασης και η διοίκηση αυτής θα διενεργηθεί από το Διοικητικό Τμήμα του Δήμου το οποίο και θα εισηγείται στην αρμόδια αποφαινόμενη επιτροπή για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην προσήκουσα εκτέλεση όλων των όρων της σύμβασης και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων του αναδόχου, στη λήψη των επιβεβλημένων μέτρων λόγω μη τήρησης των ως άνω όρων και για ζητήματα που αφορούν σε τροποποίηση του αντικειμένου και παράταση της διάρκειας της σύμβασης, υπό τους όρους του άρθρου 132 του ν. 4412/2016.

Οι υπηρεσίες των ταχυμεταφορών θα παρέχονται τμηματικά από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης ανάλογα με τις προκύπτουσες ανάγκες της Υπηρεσίας και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην από 21-3-2017 σχετική μελέτη της αρμόδιας υπηρεσίας.

ΑΡΘΡΟ 17ο

Παραλαβή του αντικειμένου της σύμβασης

Η παραλαβή των παρεχόμενων υπηρεσιών γίνεται από την αρμόδια επιτροπή παραλαβής που συγκροτήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΑΡΘΡΟ 18ο

Κυρώσεις προμηθευτή – Κήρυξη προμηθευτή έκπτωτου

Ο ανάδοχος, με την επιφύλαξη της συνδρομής λόγων ανωτέρας βίας, κηρύσσεται υποχρεωτικά έκπτωτος από την ανάθεση που έγινε στο όνομά του και από κάθε δικαίωμα που απορρέει από αυτήν, με απόφαση του αρμοδίου αποφαινομένου οργάνου, ύστερα από γνωμοδότηση του αρμοδίου οργάνου:

α) εφόσον δεν προσήλθε για την υπογραφή της σύμβασης εντός του χρόνου που ορίστηκε στην πρόσκληση από την αναθέτουσα αρχή,

β) εφόσον δεν εκπλήρωσε τις συμβατικές του υποχρεώσεις ή δεν συμμορφώθηκε με τις γραπτές εντολές της αναθέτουσας αρχής, που είναι σύμφωνες με την σύμβαση ή τις κείμενες διατάξεις και εφόσον έχει υπερβεί υπαίτια τη συνολική προθεσμία εκτέλεσης της σύμβασης, λαμβανομένων υπόψη των παρατάσεων.

Δεν κηρύσσεται έκπτωτος όταν:

α) το υλικό δεν φορτωθεί ή παραδοθεί ή αντικατασταθεί με ευθύνη του φορέα που εκτελεί τη σύμβαση. β) συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας

ΑΡΘΡΟ 19ο

Τρόπος πληρωμής – Κρατήσεις

Η συμβατική αξία των παραδιδόμενων υπηρεσιών θα πληρώνεται στον προμηθευτή μετά την παραλαβή τους, με την έκδοση χρηματικού εντάλματος πληρωμής που θα συνοδεύεται από τα νόμιμα δικαιολογητικά. Ο ανάδοχος υπόκεινται σε όλες τις νόμιμες κρατήσεις.

Ο Δήμαρχος

Δημήτριος Γ. Μούρτζης

Share

About admin

Ο επίσημος ιστοχώρος του Δήμου Αίγινας