Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΟΠΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Πληροφορίες: κ. Σοφία Χατζίνα

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 7 Απριλίου 2016

Η 7η Απριλίου, έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και αφιερώνεται κάθε χρόνο, σε κάποιο θέμα σχετικό με την υγεία, το οποίο αναδεικνύει μία προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το θέμα, στο οποίο εστιάζεται ο εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, είναι o σακχαρώδης διαβήτης.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στα αίμα και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.

Οι κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 και ο διαβήτης της κύησης.

Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει χρόνια πορεία και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών επιπλοκών, όπως καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες του αμφιβληστροειδούς, βλάβες των νεύρων κ.ά.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, χαρακτηρίζεται από την καταστροφή κυττάρων του παγκρέατος, που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης, με αποτέλεσμα ολική έλλειψη ή ελάχιστη έκκριση ινσουλίνης και είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτοάνοσης αιτιολογίας.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης και ελαττωμένης ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της. Σπουδαίος προδιαθεσικός παράγοντας για την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2 είναι η παχυσαρκία, η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό.

Ο διαβήτης της κύησης εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, χαρακτηρίζεται από ταυτόχρονη ελαττωμένη έκκριση ινσουλίνης και ελαττωμένη ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη και συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2006 οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως ξεπερνούν τα 170 εκατομμύρια, αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030 καθώς η συχνότητα της νόσου αυξάνει ραγδαία. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα το 5,9% του γενικού πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Ο διαβήτης είναι συχνότερος στον ανεπτυγμένο κόσμο (ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου 2) και φαίνεται ότι συνδέεται άμεσα με το λεγόμενο δυτικό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει τη διαβίωση στα μεγάλα αστικά κέντρα, τον ανθυγιεινό τρόπο διατροφής και την καθιστική ζωή.

Αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Τα κλασσικά συμπτώματα του σακχαρώδους διαβήτη είναι πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία και απώλεια του σωματικού βάρους.

Πέντε απλά βήματα είναι αρκετά για να μειωθεί κατακόρυφα ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου, ιδιαίτερα στα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο (υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, άτομα με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, υπερτασικοί, άτομα με υψηλά τριγλυκερίδια, καπνιστές και όσοι κάνουν καθιστική ζωή):

Απώλεια 5% – 7% του σωματικού βάρους

150 λεπτά άσκηση την εβδομάδα (μισή ώρα κάθε μέρα)

Μείωση του κορεσμένου (ζωϊκού) λίπους

Αύξηση κατά τουλάχιστον 10% των φυτικών ινών της τροφής (με λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια)

Μείωση των συνολικών θερμίδων που λαμβάνονται με το φαγητό.

Εξίσου σημαντική με την πρόληψη είναι και η έγκαιρη και καλή ρύθμιση του σακχάρου αίματος που προφυλάσσει σε μεγάλο βαθμό από τις επιπλοκές του διαβήτη. Με τη σωστή εκπαίδευση, την παροχή αποτελεσματικής υγειονομικής περίθαλψης και την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των ασθενών και μειώνεται μακροπρόθεσμα ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών.

Ύστερα από τα παραπάνω, είναι ευνόητο ότι η γνώση όλων μας μπορεί να λειτουργήσει σαν ασπίδα προστασίας για μας και τους γύρω μας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΜΟΥΡΤΖΗΣ

Share