Εκδηλώσεις αποκαλυπτηρίων  μνημείου Αμερικανού Φιλέλληνα Samuel Gridley Howe  στην Αίγινα

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 15 Απριλίου στην Αίγινα τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του Αμερικανού Φιλέλληνα Samuel Gridley Howe, του ανθρωπιστή γιατρού που προσέφερε τις ιατρικές του υπηρεσίες αλλά και πολέμησε στο πλευρό των αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Αργότερα, στα πρώτα χρόνια του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους, συγκέντρωσε μεγάλο ποσό με την οργάνωση εράνου στην πατρίδα του, και το διέθεσε για την ανακούφιση των δοκιμαζομένων Ελλήνων. Σε συνεννόηση με τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος από τα χρήματα αυτά ανακατασκευάστηκε και το λιμάνι της Αίγινας, της πρώτης πρωτεύουσας του νεοσύστατου κράτους, για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Ο κ. Πρέσβης ξεναγήθηκε στην αγορα του νησιού μας , θαύμασε το γλυπτό του κ. Νεκτάριου Κοντοβράκη και στη συνέχεια μετέβη στον Μητροπολιτικό Ναό Αίγινας όπου έγινε ξενάγηση από τον εφημέριο του Ναού π. Εμμανουήλ Γιαννούλη . Επίσης επισκέφτηκε ένα ακόμα Καποδιστριακό κτίριο , το Κυβερνείο , το οποίο κοσμεί το νησί μας . Ακολούθως περπάτησε στον Πύργο Μαρκέλλου και επισκέφτηκε το παράρτημα του Πανεπιστημίου Drury College και συνομίλησε με την Διευθύντριά του .\

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον Αμερικανό Πρέσβη Geoffrey R. Pyatt και τον Δήμαρχο Αίγινας Δημήτρη Μούρτζη. Προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί του Δημάρχου και του Πρέσβη, η ανάγνωση επιστολής των απογόνων του Howe από τον Κωνσταντίνο Βελέντζα, πρόεδρο του ομίλου European Dynamics, και ομιλία του ιατρού Βασίλη Σωτηρακόπουλου με θέμα την δράση του Howe στην Αίγινα.

Το σεμνό μνημείο, μια ανάγλυφη προτομή του μεγάλου Φιλέλληνα, στήθηκε στον χώρο της προβλήτας του λιμανιού, με πρωτοβουλία του Λιμενικού Ταμείου Αίγινας, του ιατρού Β. Σωτηρακόπουλου και του Δ.Σ. του Συλλόγου των Φίλων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου.

Την όλη διοργάνωση των αποκαλυπτηρίων είχε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου και η πρόεδρός της Αικατερίνη Σαλπέα που συντόνισε την εκδήλωση καθώς και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αίγινας κ. Γ. Σκαλτσιώτης.

Παρέστησαν ο κ. Θ. Δρίτσας εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η Περιφερειάρχης κ. Ρ. Δούρου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Π. Χατζηπέρος, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Χ. Λαμπρίδης, εκπρόσωποι κομμάτων, υποψήφιοι Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι, ο διεθνούς φήμης εικαστικός Κώστας Βαρώτσος του οποίου το έργο “Πύλη της Αίγινας “ κοσμεί και αυτό τον λιμένα του ιστορικού νησιού.

Επίσης παρευρέθησαν ο εκπρόσωπος της Ι. Μητρόπολης Ύδρας , Σπετσών και Αίγίνης , Κληρικοί της Εκκλησίας του νησιού μας , εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών , Συλλόγων, φορέων, εκπαιδευτικών καθώς και πλήθος κόσμου.

Ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν του Αμερικανού πρέσβη.

Ο Δήμαρχος

Δημήτριος Μούρτζης
……………………………………………….
ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση
Share

About admin

Ο επίσημος ιστοχώρος του Δήμου Αίγινας