Συνάντηση εργασίας και ενημέρωσης για τα θέματα  “οχυρών” Πέρδικας και Τούρλου

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προγραμματισμένη επίσκεψη εργασίας και ενημέρωσης πραγματοποίησαν χθές 15/6/2016 οι Σύμβουλοι ΥπΕΘΑ κ. Γιώργος Ζησιμάτος και κα Κατερίνα Παληοδήμου και ο εκπρόσωπος του ΤΕΣ κ. Άγγελος Μάντζιος

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Παλαιό Δημαρχείο Αίγινας παρευρέθηκαν , ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Δημήτρης Μούρτζης , οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Δέδες Ευάγγελος , Μούρτζης Αντώνιος και Γενίτσαρης Κων/νος , ο πρόεδρος Δημ. Κοινοτήτας Μεσαγρού κ. Λεούσης Εμμανουήλ , ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πέρδικας κ. Αναστάσιος Αμάφης , ο Δημ. Σύμβουλος και Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου κ. Γιώργος Σκαλτσιώτης , ο Δ.Σύμβουλος , Πρόεδρος ΔΑΟΑ κ. Σταμάτης Μαρμαρινός , οι Δημ. Σύμβουλοι κα Σαλπέα Καίτη και ο κ. Βατικιώτης Δημήτρης , ο εκπρόσωπος της Ι.Μ. Υδρας Σπετσών Αιγίνης αρχ/της κ. Αμφιλόχιος Γελαδάκης , ο τοπικός Σύμβουλος Πέρδικας κ. Μούρτζης Παναγιώτης και ο Προϊστάμενος ΔΕΗ Αίγινας κ. Ζουρνάς Δημήτριος

Η συζήτηση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Δημάρχου Αίγινας κ. Δημήτρη Μούρτζη που αναφέρθηκε σφαιρικά σε όλα τα κρίσιμα θέματα της αξιοποίησης των περιοχών οχυρών Πέρδικας και Τούρλου , στο πλαίσιο της τελευταίας επίσκεψης στούς χώρους αυτούς , του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου και των προτάσεων που διατυπώθηκαν τότε αλλά καί έγιναν αργότερα γνωστές μέσω εγγράφων ή διά δημοσιευμάτων σχετικά με σχέδια αξιοποίησης των παραπάνω περιοχών , προσέλκυση επενδυτών κ.α και δήλωσε ότι είναι θετικός σε οποιαδήποτε μορφή ανάπτυξης που δεν αλλειώνει το χρώμα και την παράδοση του νησιού μας . Ιδιαίτερα στην περιοχή Πέρδικας η ήπια μορφή ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα σημαντική και σε αυτό αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Υπουργού. Βέβαια ζήτησε να αποξηλωθεί η πόρτα που τοποθετήθηκε κατά την περίφραξη του χώρου και να μείνει απερίφρακτος ο δρόμος που υφίσταται  προ το 1923 και εξυπηρετεί τούς κατοίκους αλλά και τις εγκαταστάσεις της ΔΕΔΔΗΕ ( Κεντρικές ) που ηλεκτροδοτούν όλο το νησί .

Για το θέμα της κατασκήνωσης   του Τούρλου , απαίτησε από τον Υπουργό να συνεχίσουν  να προσφέρουν  σε αυτό το σημαντικό έργο που επιτελούν ,  με επικεφαλής τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας,,  όχι μόνο στην Αίγινα αλλά και σε όλο τον Αργοσαρωνικό και ειναι  μια από τις πρώτες στην Ελλάδα.  Κατά δεύτερο  να σεβαστεί ο επενδυτής τον τόπο που γινόταν η θυσία ( σκοπευτήριο) των αντιφρονούντων.

Ο κ. Ζησιμάτος , σύμβουλος του Υπουργείου Εθνικής ΄Άμυνας , άκουσε τα αιτήματα του κ. Δημάρχου και τόνισε ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και συζητηθεί μετά την τελευταία επίσκεψη του κ. Καμένου στην Αίγινα ισχύουν, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν δεκτά και τα σημερινά αιτήματα του Δημάρχου που θα έχουν σκοπό την ήπια ανάπτυξη των περιοχών , την προσέλκυση επενδυτών υψηλού επιπέδου , την δημιουργία θέσεων εργασίας με σεβασμό στο νησιώτικο περιβάλλον και την ιστορική ταυτότητα του νησιού.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης ετέθησαν ερωτήματα από τούς παρευρισκόμενους εκπροσώπους και εδόθησαν απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν τις περιοχές οχυρών Πέρδικας και Τούρλου . Μεταξύ των ερωτημάτων ήταν τα θέματα που αφορούν : την κάμερα obscura και την περίφραξη του χώρου οχυρού Πέρδικας , την κατασκήνωση της Μητρόπολης και την πρόσβαση στην παραλία για το οχυρό Τούρλου κ. α.

Ο Δήμαρχος ζήτησε νεότερη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σύντομα προκειμένου θα παρουσιαστεί , η μελέτη του καθηγητή ΕΜΠ κου  Ν. Μπελαβίλα που αφορά την αξιοποίηση των οχυρών Πέρδικας καθώς και άλλα θέματα που αφορά το ώς άνω θέμα με τον Υπουργό και τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Share

About admin

Ο επίσημος ιστοχώρος του Δήμου Αίγινας