Επίσκεψη  μελών της Δημοτικής Αρχής πόλεως ΚΙΛΙΑ ( kiliya) Ουκρανίας στην Αίγινα

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

Γραφείο Δημοσίων – Διεθνών Σχέσεων Αίγινα 28/9/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Οι εκπρόσωποι του Δήμου της Ουκρανικής πόλης Κίλια ( Kiliya ) – Διοικητική Περιφέρεια Οδησσού , επισκέφτηκαν την Αίγινα στις 27 Σεπτεμβρίου 2017 και συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Αίγινας κ. Δημήτριο Μούρτζη στο νεοκλασικό κτίριο του παλαιού Δημαρχείου Αίγινας .

Στην συνάντηση παρίσταντο επίσης από την Διοίκηση του Δήμου η Δημοτική Σύμβουλος κα Αικατερίνη Σαλπέα και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Μούρτζης.

Τα μέλη της Ουκρανικής αποστολής αποτελούσαν οι κ.κ.

Μποιτσένκο Τατιάνα Δήμαρχος Κίλιας , Πλοχόυ Ιγκόρ Αντιδήμαρχος, Σιμινένκο Αλεξάνδρ Αντιδήμαρχος , Μποιτσένκο Παύλος Πρόεδρος Δ.Σ. και Ζαλέντσα Ολένα , Υπεύθυνη προγραμμάτων ανάπτυξης.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στα πλαίσια των πολιτιστικών δράσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Ουκρανίας και σε σχέση με την ιστορική παράδοση που αφορά την ίδρυση της πόλης Κίλιας ( με αρχικό ,όνομα Αχίλλεια ) από τον Μέγα Αλέξανδρο πρός τιμή του αγαπημένου του ήρωα Αχιλλέα , του γνωστότερου γόνου ,σε παγκόσμιο επίπεδο ,της Αιγινήτικης οικογένειας των Αιακιδών με γενάρχη τον Αιακό , πρώτο Βασιλιά του νησιού.

Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Μούρτζης καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους της Κίλιας , αναφέρθηκε στους ιστορικούς αλλά και σύγχρονους δεσμούς που συνδέουν την γή της Ουκρανίας με την Ελλάδα , ιδιαίτερα όσον αφορά την πόλη Κίλια σε σχέση με τον Αχιλλέα . Αναφέρθηκε επίσης στο νησί Λευκή στην Μαύρη θάλασσα ( νησί του Αχιλλέα – Φιδονήσι ) όπου υπήρχε ιερό του μυθικού ήρωα . Επίσης μίλησε για την πανάρχαια ιστορία της Αίγινας και τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε στην Ελληνική , αρχαία και σύγχρονη ιστορία ώς πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους .

Η Δήμαρχος της Κίλιας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την θερμή υποδοχή , δήλωσε την μεγάλη ευχαρίστηση της όπως και των μελών της αποστολής να βρίσκονται στην Αίγινα και κάλεσε τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής αλλά και τούς Δημότες της Αίγινας να επισκεφτούν την Κίλια .

Ακολούθησε ξενάγηση της Ουκρανικής αποστολής στον ναό της Αφαίας , τίς Μονές Αγίου Νεκταρίου και Αγίου Μηνά και στον παραδοσιακό οικισμό της Αίγινας από την Δημ. Σύμβουλο κα Αικατερίνη Σαλπέα και τον Προϊστάμενο παιδείας – πολιτισμού , υπεύθυνο για τις Διεθνείς Σχέσεις του Δήμου κ. Γιώργο Καλοκέντη

Στίς συνομιλίες και την ξενάγηση παρευρέθηκε επίσης η εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου “ Ολβία Πόλις “ στην Ουκρανία κα Ολγα Προκοπτούκ που βοήθησε στην μετάφραση από τα Ουκρανικά .

Η αποστολή της Κίλια αναχώρησε σήμερα το πρωί 28/9/2017  για Πειραιά ολοκληρώνοντας την εβδομαδιαία παραμονή της στην Ελλάδα ( Φάρσαλα Θεσσαλίας και Αίγινα )

Share

About admin

Ο επίσημος ιστοχώρος του Δήμου Αίγινας