ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Δημήτριος Μούρτζης εκπροσώπησε τον Δήμο μας και τα νησιά μας και παραβρέθηκε στο διεθνές συνέδριο όλων των ΕΟΕΣ στο Ζάππειο. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τους ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη και Αμφικτυονία καθώς και με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Το θέμα ήταν: «Λευκή Βίβλος, Οι ΕΟΕΣ συνεισφέρουν στον διάλογο για το μέλλον της  Ευρώπης».

Το συνέδριο ξεκίνησε με κλειστή συνάντηση την Πέμπτη 3/5/2018 στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα όπου πραγματοποιήθηκε δεξίωση και καλωσόρισμα των προσκεκλημένων από τους άλλους Ευρωπαϊκούς Ομίλους Εδαφικής Συνεργασίας που θα συμμετάσχουν. Σήμερα, Παρασκευή 4 Μαΐου πραγματοποιείται η κύρια εκδήλωση με ομιλίες από σπουδαίους πρόσωπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης με τους ομιλητές επισυνάπτεται ΕΔΩ.

Επιδιώχθηκε η ουσιαστική συμμετοχή στο πλαίσιο της ανοικτής διαβούλευσης για την ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟ για το μέλλον της Ευρώπης σε μία διαδικασία διαφανή και απόλυτα δημοκρατική καταθέτοντας τις θέσεις αυτές στην ΕΥΡΩΠΗ, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής επιτροπής κ.Ζαν Κλωντ Γιούνκερ όπως αυτές διαπιστώθηκαν την 13η Σεπτεμβρίου 2017, ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αποτέλεσε στη σύλληψη του και εξακολουθεί να αποτελέσει και στην πράξη, εξήντα χρόνια μετά την υπογραφή των συνθηκών της Ρώμης, το σημαντικότερο πολιτισμικό γεγονός του 20ου αιώνα και ως τέτοιο μπορεί και πρέπει να συνεχισθεί, με την όσο γίνεται πλατιά και σε βάθος συμμετοχή του Ευρωπαίου πολίτη, από την κορυφή ως και στις γειτονιές της Ευρώπης, εκεί που ενδημούν η φαντασία και η δημιουργική σκέψη των πολιτών της, πάντα με λογισμό και όνειρο.

Υπήρξε η δέσμευση για την εφαρμογή των θεμελιωδών αρχών για την προώθηση της διαπεριφερειακής, διασυνοριακής και διακρατικής συνεργασίας, η οποία αποτελεί το πλέον ουσιαστικό βήμα στην κοινή προσπάθεια προς την αέναη άυλη και υλική ανάπτυξη, με μόνα σύνορα τα εξωτερικά των κρατών-μελών. Οι ΕΟΕΣ αποτελούν το κατεξοχήν εμβληματικό εργαλείο για την πολυεπίπεδη συνεργασία στα χέρια των τοπικών κοινωνιών. Άλλωστε στην αποστολή των Ομίλων εντάσσεται και η, μέρα με την μέρα, εδραίωση της συνειδητοποίησης των πολιτών ότι στον χρόνο και τον χώρο που ζούμε ο δρόμος που καλούμαστε όλοι μαζί να διανύσουμε είναι κοινός και η ταυτότητα δεν είναι άλλη από αυτήν του ευρωπαίου πολίτη. Διότι μόνον έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ποικιλομορφία της Ευρώπης σαν κινητήριο δύναμη για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων των περιοχών μας. Την προώθηση της παιδείας, της δημοκρατίας, της εργασίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης της ισονομίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της αποδοχής του διαφορετικού.

Οι θέσεις αυτές που πάρθηκαν σήμερα θα αποτελέσουν στο εξής την κοινή συνισταμένη, την γλώσσα όλων των ΕΟΕΣ στην πορεία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Οι θέσεις αυτές θα διαπερνούν την όποια πορεία σε τοπικό διαπεριφερειακό διασυνοριακό και διακρατικό επίπεδο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ

Share

About admin

Ο επίσημος ιστοχώρος του Δήμου Αίγινας