ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΗΡΩΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΥΨΕΛΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ

Το Μνημείο Πεσόντων ηρώων στην πλατεία της Κοινότητας Κυψέλης κατασκευάστηκε από τον Π. Δ. Μπήτρο και εγκαινιάστηκε επί Προεδρίας Ιωάννη Γ. Σακκιώτη στις 30-3-1938. Τοποθετήθηκε μαρμάρινη πλάκα με χάραξη ονομάτων των Κυψελιωτών ηρώων της εποποιίας του 1940, στην θέση που είχαν αναγραφεί με απλή βαφή, προσφορά του μαρμαροτεχνίτη κ. Γιώργου Γκίκα. Επίσης πραγματοποιήθηκε τονισμός με χρώμα στα έγλυφα ονόματα των πεσόντων Κυψελιωτών ηρώων των Βαλκανικών πολέμων από τον Υποπλοίαρχο Πολεμικού Ναυτικού κ. Νίκο Πανταζή, καθώς και τονισμός με χρώμα στα ανάγλυφα όπλα και στον ανάγλυφο περιδαφνωμένο Τίμιο Σταυρό από τον σύμβουλο Δημάρχου, καλλιτέχνη κ. Γιώργο Καρύδη, όπου είχε και την επιμέλεια της ανακαίνισης. Εποπτεία, συνεργασία και συμμετοχή είχε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κυψέλης κ. Μηνάς Γιαννούλης.

 

Επίσης σε εκτέλεση απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας αναγράφηκε στο Ηρώο της πόλης, στην πλατεία Εθνεγερσίας, ο θερμαστής Πολεμικού Ναυτικού ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΚΟΥΜΠΕΝΑΣ του επίτακτου Ατμόπλοιου «Ιθάκη», το οποίο βομβαρδίστηκε στο λιμάνι της Σούδας μετά από αεροπορική επιδρομή την 20η Απριλίου 1941.

Οι Ήρωες του τόπου μας είναι χαραγμένοι στη μνήμη μας και τους είμαστε ευγνώμονες, αποδίδοντας με κάθε ευκαιρία Τιμή και Δόξα!

 

Με εκτίμηση,
Ιωάννης Π. Ζορμπάς

Share