Ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Δημήτριος Μούρτζης συμμετείχε στο ειδικό Θεματικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                 Αίγινα 25/1/2019

Ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Δημήτριος Μούρτζης συμμετείχε στο ειδικό Θεματικό Συνέδριο με αντικείμενο τη διαμόρφωση των τελικών θέσεων και προτάσεων της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που διοργανώθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 23 και 24 Ιανουαρίου 2019 από την ΚΕΔΕ και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο σκοπός του θεματικού Συνεδρίου είναι η συζήτηση ο διάλογος και η κατάθεση προοδευτικών προτάσεων από τούς Δημάρχους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α βαθμού εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης η οποία κυρίως αφορά την καθημερινότητα των πολιτών και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Τα βασικά σημεία των εισηγήσεων που αναπτύχθηκαν αφορούν τον προσδιορισμό του ρόλου που καλείται να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις της εποχής .
Μερικά από τα σημεία αυτά είναι : αποκέντρωση εξουσιών , μεγαλύτερη διαφάνεια και διαρκή λογοδοσία , ισότιμη αντιμετώπιση του πολιτικού προσωπικού της χώρας , σαφείς λειτουργίες και ξεκάθαρους ρόλους και αρμοδιότητες , στα διάφορα επίπεδα Διοίκησης του Κράτους , αξιοποίηση των διεθνών εμπειριών και ενσωμάτωση των καλύτερων πρακτικών από άλλα προηγμένα κράτη και αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης, με την καθιέρωση δικών της αυτοτελών πόρων και με την ενισχυμένη και διαρκή λογοδοσία των οργάνων της.
Οι τελικές προτάσεις του συνεδρίου όπως διαμορφώθηκαν αφορούν :

1) Στην ανάγκη αναβάθμισης του πολιτικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης, ώστε να αποτελέσει το βασικό βάθρο του νέου διοικητικού συστήματος της Πατρίδας μας.

  2) Στην ανάγκη διασφάλισης της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των ΟΤΑ Α’  και Β’ Βαθμού, προκειμένου να συμβάλλουμε με νέο ρόλο στο εγχείρημα της επανεκκίνησης και αναπτυξιακής προοπτική της χώρας και

γ) Στην διασφάλιση του κομβικού μας ρόλου ως θεσμού στη λειτουργία του Κοινωνικού Κράτους, ως αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής κι αλληλεγγύης και την ισότητα ευκαιριών όλων των πολιτών.

Επίσης στο στο πλαίσιο των προτάσεων που θα καταθέσει η Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης της ΚΕΔΕ θα συμπεριλαμβάνονται και οι παρακάτω βασικές θέσεις:

  • το ζήτημα της συνταγματικής κατοχύρωσης της μητροπολιτικής διακυβέρνησης

  • η φορολογική αποκέντρωση, ώστε να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό τρόπο το ζήτημα της οικονομικής αυτονομίας των ΟΤΑ

  • η συνταγματική κατοχύρωση του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, σε επίπεδο περιφέρειας

  • η ισότιμη αντιμετώπιση των αιρετών εκπροσώπων του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό της χώρας

  • η επανεξέταση των εκλογικών κωλυμάτων

  • η ενίσχυση της διαφάνειας και η διασφάλιση της κοινωνικής λογοδοσίας

Τέλος σε ότι αφορά στις αλλαγές του εκλογικού συστήματος της αυτοδιοίκησης οι αιρετοί πρότειναν να ισχύσει ότι και στις εθνικές εκλογές. Δηλαδή  το νέο εκλογικό σύστημα να τεθεί σε εφαρμογή από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Δημήτριος Μούρτζης κατά την ομιλία του ενώπιον των μελών του Συνεδρίου αναφέρθηκε στα θέματα που αφορούν την οικονομική και τεχνική υποστήριξη των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων προκειμένου οι περιοχές αυτές να ενισχυθούν διοικητικά , τεχνικά και οικονομικά .με την άμεση πρόσληψη προσωπικού βασικών ειδικοτήτων ( μηχανικοί , οικονομολόγοι ) για στελέχωση των τεχνικών και οικονομικών υπηρεσιών τους..και να επαναπροσδιοριστούν τα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ και ΣΑΤΑ με ενίσχυση του κριτηρίου νησιωτικότητας ή ορεινότητας . Όλα αυτά μπορούν να προωθηθούν με την εκπόνηση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ανάπτυξη των νησιωτικών και ορεινών περιοχών

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Share

About admin

Ο επίσημος ιστοχώρος του Δήμου Αίγινας