ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Η Ελλάδα και η παγκόσμια κοινότητα αποχαιρετούν από καρδιάς μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες προσωπικότητες του μουσικού, πνευματικού και πολιτικού στερεώματος.

Γεννημένος στη Χίο, από πατέρα Κρητικό και μητέρα Μικρασιάτισσα, πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε διάφορες πόλεις (λόγω της εργασίας του πατέρα του): Μυτιλήνη, Γιάννενα, Πύργο, Τρίπολη. Ξεκίνησε από νωρίς να ταξιδεύει στον κόσμο της μουσικής, για να καταφέρει να αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο του οικουμενικού πολιτισμού.

Το έργο του περιλαμβάνει, πέραν των πασίγνωστων τραγουδιών, συμφωνική μουσική, όπερες, ορατόρια, μουσική δωματίου, μπαλέτα, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Το συρτάκι «Ζορμπάς» αποτελεί ίσως τον πιο αναγνωρίσιμο διεθνώς ελληνικό ρυθμό.

Σημαντικότατη προσφορά του η μουσική επένδυση ποιημάτων βραβευμένων ποιητών, όπως οι Οδυσσέας Ελύτης, Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος, Τάσος Λειβαδίτης, Πάμπλο Νερούδα, αφού έβαλε την ποίηση σε όλα τα ελληνικά σπίτια.

Οι παρακάτω δικοί του στίχοι αποτυπώνουν, με τον πιο λιτό αλλά ουσιαστικό τρόπο, τον άνθρωπο, τον καλλιτέχνη, τον αγωνιστή, τον Μίκη:

Είχα τρεις ζωές.
Τη μια την πήρε ο άνεμος,
την άλλη οι βροχές κι η τρίτη μου ζωή
κλεισμένη σε δυο βλέμματα πνίγηκε μες στο δάκρυ.
Έμεινα μόνος χωρίς ζωή, χωρίς ζωές,
τη μια την πήρε ο άνεμος την άλλη οι βροχές.
Έμεινα μόνος, εγώ κι ο Δράκος στη μεγάλη σπηλιά.
Κρατώ ρομφαία, κρατώ σπαθί.
Εγώ θα σε πνίξω, εγώ θα σε σκοτώσω,
εγώ θα σε σβήσω, εγώ θα σε τινάξω πάνω απ’ τη ζωή μου.
Γιατί έχω τρεις ζωές.
Η μια για να πονάει,
η άλλη για να θέλει,
κι η τρίτη για να νικά.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να πενθεί… Πρέπει να ευγνωμονεί που ο Μίκης γεννήθηκε στη γή της, την αγάπησε, αγωνίσθηκε για εκείνη και την έκανε ξακουστή στα πέρατα του κόσμου! Με τις νότες αλλά και την αγέρωχη κορμοστασιά του που υπογράμμιζε το δέος που δημιουργούσαν οι συνθέσεις του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε περάσει στην αθανασία της συνείδησής μας πολύ νωρίτερα από τον θάνατό του τη 2α Σεπτεμβρίου 2021.

Μαίρη Κουκούλη
Πρόεδρος
Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αίγινας

Share