Δελτίο τύπου – Ευχαριστήρια  για την επιτυχή ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας ” Νίκος Καζαντζάκης” στην Αίγινα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ
Τ. Κ. : 180 10 Αίγινα
Fax : 22970 25099
Τηλέφωνα : 22973 20000

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ)

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα γυρίσματα σκηνών της νέας ταινίας “Νίκος Καζαντζάκης“ του Σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή στην Αίγινα Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν από 30 Οκτωβρίου έως και 1 Νοεμβρίου ,στον Ναό της Αφαίας , στην οικία Μαρίας Αυθεντοπούλου ( προσομοίωση οικίας Καζαντζάκη στην Αίγινα) και σε άλλα σημεία του νησιού που συνδέονται με την πολυετή παρουσία του Συγγραφέα στην Αίγινα.

Στον χώρο τον γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, παρουσία του Δήμαρχου Δημητριου Μούρτζη,του προέδρου τηςΕπιτροπής Τουρισμού – Προβολής και Ανάπτυξης  Γιώργου Μούρτζη και της οικοδέσποινας Μαρίας Αυθεντοπούλου.

 

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους είπε : “Στην Αίγινα, που είναι η δεύτερη πατρίδα του Καζαντζάκη, στην Ελλάδα έζησε τα περισσότερά του χρόνια στην Κρήτη, αλλά έζησε εδώ περίπου μία δεκαετία, στο νησί σας έγραψε ίσως το καλύτερό του έργο. Εδώ έχει γράψει την “Ασκητική” και βεβαίως τον “Ζορμπά”, στην περίοδο της κατοχής. Κι αυτός λοιπόν, όπως κι εμείς τώρα, είχε βρει φαίνεται μία μεγάλη αγκαλιά εδώ.

Ξέρω από βεβαιωμένες πηγές, ότι τον έκρυβαν τον Καζαντζάκη οι γείτονες, στην κατοχή. Εγώ βρήκα λοιπόν την ίδια αγάπη και στοργή και αγκαλιά από εσάς, από τον φίλο μου τον Γιώργο και τη Μαρία Αυθεντοπούλου η οποία μας έδωσε αυτό το καταπληκτικό σπίτι. Αυτή την ταινία, την θεωρώ μία ταινία χρέους προς την πατρίδα που βάλλεται. Είναι μία μεγάλη σκοτεινή περίοδος, για την οποία δεν ξέρω ποιες είναι οι δικές μας ευθύνες, αλλά αυτό που κάνουμε να κάνουμε΄, πιστεύω όλοι οι Έλληνες, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο να αναζητήσουμε τα ανώτερα πράγματα που μας γέννησαν, να τα βάλουμε σε κίνηση και να γυρίσουμε σε εκείνες τις αξίες τις οποίες τις έχουμε στο κύτταρό μας, τις έχουμε κληρονομήσει από τους πρόγονούς μας που μας έκαναν μεγάλους.

Ένα από αυτά, είναι η αγάπη για τον άλλον, και είναι η φιλαλληλία να αγαπάς τον άλλον περισσότερο από τον εαυτό σου. Εάν φτάσουμε σαν έθνος εκεί, η χώρα αυτή δεν κινδυνεύει. Από αυτή την άποψη λοιπόν, αυτό που εισπράττω εγώ εδώ είναι μία μορφή φιλαλληλίας”.

“Την κάνουμε αυτή την ταινία για να δώσουμε δύναμη και παρηγοριά στις ανθρώπινες ψυχές, σε εμάς του Έλληνες που πάσχουμε, και να βγάλουμε προς τα έξω τα ανώτερά μας κι όχι τα κατώτερά μας”.

 

Ο κ. Γ.Σμαραγδής  , ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη στήριξη του Δήμου Αίγινας,  του Δημάρχου Δημητρίου Μούρτζη , του προέδρου της Επιτροπής Τουρισμού – Προβολής και Ανάπτυξης  Γιώργου Μούρτζη  αισθάνθηκε την ανάγκη να ευχαριστήσει προσωπικά τους παραπάνω αλλά  και τους Αιγινήτες που βοήθησαν τα γυρίσματα της ταινίας. Ειδικά ευχαριστήρια οφείλονται στην Μαρία Αυθεντοπούλου για την αφιλοκερδή παραχώρηση της οικίας της, στον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αίγινας Δημήτρη Καραγιάννη και τον Γιώργο Σκαλτσιώτη πρόεδρο ΛΤ Αίγινας και επαγγελματικής Αίγινας για την υποστήριξη του σκοπούΤον Νικό Χαλδαίο και το ξενοδοχείο Δανάη ,τον Μιχάλη Παπαδόπουλο και το FISTIKIES HOLIDAY APARTMENTS ,την Σοφία Καράντζαλη και το ξενοδοχείο Αίγινα και τέλος την Σταυρούλα Παπαδοπούλου και το Κalokenti studios για την αφιλοκερδή προσφορά της φιλοξενίας των συνεργείων. Για την προσφορά γεύματος τον Κυριάκο Χαλδαίο και το εστιατόριο Κυριακάκης ,τον Νικο Δρυμωνίτη  και το εστιατόριο Δρομάκι τον Στέλιο Γελαδάκη και την ταβέρνα Αγορά (Γελαδάκης) . Επίσης το φαρμακείο Σκαλτσιώτη για την χορηγία του ,τον Δημήτρη Καραγιάννη , την Ιωάννα Σώρρου ,το κατάστημα Μούρτζη και το Asco tours  του Σωτήρη Μαρμαρινού για την προσφορά τους. Ευχαριστούμε την ΑΝΕΣ ferries ,πλοίο Άγιος Νεκτάριος για την δωρεάν επιστροφή των συνεργείων στον Πειραιά ” .

 

Ο κ. Δήμαρχος Δημήτρης Μούρτζης  τόνισε ότι ένα έργο που αναφέρεται στη ζωή του μεγάλου Κρητικού δημιουργού , δοσμένο σκηνοθετικά από έναν καταξιωμένο σε διεθνές επίπεδο Σκηνοθέτη όπως είναι ο κ. Σμαραγδής και με τη συμμετοχή μιας πλειάδας γνωστών και αξιόλογων ηθοποιών , θα έχει σίγουρα μεγάλη αποδοχή και επιτυχία , ενώ χαρακτήρισε τη στιγμή “ιστορική”.

 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού ο οποίος είχε αναλάβει εκ μέρος του Δήμου την οργάνωση της εδώ παραμονής του κινηματογραφικού συνεργείου και των ηθοποιών δήλωσε : ” θέλω να ευχαριστήσω τους τοπικούς συντελεστές που βοήθησαν τα μέγιστα στην υλοποίηση της υποχρέωσης μας απέναντι στην παραγωγή της ταινίας, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τόσο τον σκηνοθέτη αλλά πολύ περισσότερο την ανάδειξη της τεράστιας αυτής προσωπικότητας που ακούει στο όνομα Ν. Καζαντζάκης”.

 

Η ταινία αναμένεται να εμφανιστεί στις κινηματογραφικές αίθουσες  το φθινόπωρο του 2017, χρονιά η οποία  έχει κηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως έτος Νίκου Καζαντζάκη

Share

About admin

Ο επίσημος ιστοχώρος του Δήμου Αίγινας