Ανακήρυξη Δήμων και Περιφερειών σε ελεύθερες ζώνες από τις συμφωνίες ΤΤΙP-CETA-TISA (περιοχές ΤΤΙΡ/CETA/TISA free zone)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

-.-.-.-.-.-.-

Α π ό σ π α σ μ α

από το υπ’ αριθ. 13/2016 πρακτικό συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας

Αριθ. αποφ. 105/2016 Π ε ρ ί λ η ψ η

Ανακήρυξη Δήμων και Περιφερειών σε ελεύθερες ζώνες από τις συμφωνίες ΤΤΙP-CETA-TISA (περιοχές ΤΤΙΡ/CETA/TISA free zone)

Σήμερα την 04η Ιουλίου 2016 ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:30΄ το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας συνήλθε σε δημόσια Συνεδρίασή του στο Δημοτικό κτήριο Αίγινας που βρίσκεται επί των οδών Αγ. Παρασκευής και Μεριστού στην πόλη της Αίγινας, ύστερα από την υπ’ αριθ. πρωτ. 9699/30.06.2016 πρόσκληση του Προέδρου κ. Νικολάου Οικονόμου που δημοσιεύθηκε στον ειδικό χώρο ανακοινώσεων του Δήμου και επιδόθηκε νόμιμα στον κ. Δήμαρχο, στους Δημοτικούς Συμβούλους, στους Προέδρους των Συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων και στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας.

Στην Συνεδρίαση ήταν :

από τους Δημοτικούς Συμβούλους

Παρόντες: 1/Μούρτζης Αντώνιος, 2/Σκαλτσιώτης Γεώργιος, 3/Ζορμπάς Ιωάννης, 4/Γεννίτσαρης Κωνσταντίνος, 5/Μούρτζης Γεώργιος, 6/Βατικιώτης Δημήτριος, 7/Πάλλης Στυλιανός, 8/Δέδες Ευάγγελος, 9/Θεριανός Στυλιανός, 10/Μαρμαρινός Παναγιώτης, 11/Πάλλης Ελευθέριος, 12/Μαρμαρινός Σταμάτιος, 13/Τσούρης Ανάργυρος, 14/Πτερούδης Νικόλαος, 15/Πούντος Ιωάννης (Αντ/δρος), 16/Δούκας Σωκράτης, 17/Παπαδόπουλος Ιωάννης, 18/Τσατήρης Γεώργιος, 19/Λαμπαδάριος Στυλιανός, 20/Ντελής Αντώνιος, 21/Σαλπέα-Στάθη Αικατερίνη (Γραμματέας) και 22/Οικονόμου Νικόλαος (Πρόεδρος).

Απόντες: 1/Λορέντζος Γ. Αθανάσιος, 2/Λεούσης Νεκτάριος, 3/Πούντος Νικόλαος, 4/Τρίμης Κυριάκος και 5/Τζίτζης Φίλιππος αν και νόμιμα προσκλήθηκαν.

από τους προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων

Παρόντες: 1/Καραγιάννης Δημήτριος (Δ.Κ. Αίγινας), 2/Λορέντζος Κωνσταντίνος (Δ.Κ. Κυψέλης).

Απόντες: 1/Γρυπαίος Ηλίας (Δ.Κ Βαθέος), 2/Λεούσης Εμμανουήλ (Δ.Κ Μεσαγρού) αν και νόμιμα προσκλήθηκαν.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πέρδικας

κ. Αμάφης Αναστάσιος ήταν απών στη Συνεδρίαση.

Στη Συνεδρίαση παρίστατο και ο Δήμαρχος κ. Δημήτριος Μούρτζης, ο οποίος είχε προσκληθεί νόμιμα από τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη Συνεδρίαση παρευρίσκεται και ο κ. Αθανάσιος Ε. Λορέντζος, Διοικ. Υπάλληλος του Δήμου Αίγινας, για την τήρηση των πρακτικών.

Ο Πρόεδρος, ύστερα από τη διαπίστωση απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της Συνεδριάσεως.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Δούκας Σωκράτης απεχώρησε οριστικά από την αίθουσα προ της έναρξης της συζήτησης του 1ου θέματος εκτός ημερήσιας διάταξης.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Πάλλης Ελευθέριος απεχώρησε οριστικά από την αίθουσα στην έναρξη της συζήτησης του 4ου θέματος της ημερήσιας διάταξης.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Θεριανός Στυλιανός, Παπαδόπουλος Ιωάννης και Τσατήρης Γεώργιος απεχώρησαν οριστικά από την αίθουσα στην έναρξη της συζήτησης του 12ου θέματος της ημερήσιας διάταξης.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Πούντος Ιωάννης απεχώρησε οριστικά από την αίθουσα στην έναρξη της συζήτησης του 5ου θέματος της ημερήσιας διάταξης.

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κυψέλης Λορέντζος Κωνσταντίνος απεχώρησε οριστικά από την αίθουσα στην έναρξη της συζήτησης του 5ου θέματος της ημερήσιας διάταξης.

Το 11ο θέμα ημερήσιας διάταξης με την σύμφωνη γνώμη των παρόντων μελών συζητήθηκε αμέσως μετά την λήψη απόφασης επί του 2ου θέματος της ημερήσιας διάταξης.

Το 12ο θέμα ημερήσιας διάταξης με την σύμφωνη γνώμη των παρόντων μελών συζητήθηκε αμέσως μετά την λήψη απόφασης επί του 4ου θέματος της ημερήσιας διάταξης.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου διέκοψε την συνεδρίαση στις 23:55΄ κατά την διάρκεια της συζήτησης και προ της ψηφοφορίας επί του 7ου θέματος της ημερήσιας διάταξης λόγω του προχωρημένου της ώρας και της κόπωσης των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Θέμα 11ο Αριθ. απόφ. 105/2016

Μετά την ανακοίνωση του τίτλου του 11ου θέματος της ημερήσιας διάταξης ο κ. Πρόεδρος έθεσε υπόψη του Σώματος την από 06.06.2016 επιστολή της Ελληνικής Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TiSA – δίκτυο οργανώσεων, συλλογικοτήτων και ενεργών πολιτών με θέμα: «Ανακήρυξη Δήμων και Περιφερειών σε ελεύθερες ζώνες από τις συμφωνίες TTIPCETATISA (περιοχές TTIP/CETA/TISA free zone

Η T.T.Ι.P. είναι µια διατλαντική συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., που διαπραγματεύονται επί τέσσερα χρόνια στα «κρυφά» χωρίς δημοκρατικές θεσμικές διαδικασίες ελέγχου. Σύμφωνα µε τα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, επιδιώκεται ο περιορισμός του δημοκρατικού ελέγχου και των κανόνων του Εθνικού και Ευρωπαϊκού δικαίου, από κάθε δημόσια αρχή και υπηρεσία καθώς και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προς όφελος των επενδυτών. Σοβαρές αντιρρήσεις και ενστάσεις έχουν καταθέσει, το Ευρωκοινοβούλιο και η Επιτροπή των Περιφερειών. Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να συνταχθεί στον αγώνα που έχουν ήδη ξεκινήσει σε Ευρώπη και Αμερική εκατοντάδες Δήμοι, Περιφέρειες και Πολιτείες, ανακηρύσσοντας τις περιοχές τους ως «T.T.I.P. FREEZONES». Μεταξύ αυτών είναι και μεγάλες πρωτεύουσες, όπως η Βιέννη, Βαρκελώνη, Άµστερνταµ, Μιλάνο, Οξφόρξη, Μαδρίτη. Στην χώρα µας πάνω από 25 Δήμοι, έχουν προχωρήσει στην ανακήρυξη των Δήμων τους σε T.T.I.P. FREEZONES. Σύμφωνα µε όσα έχουν διαρρεύσει, η συμφωνία εγγυάται και εξασφαλίζει τα συμφέροντα των πολυεθνικών έναντι των πολιτών, των δημοτικών αρχών, των κυβερνήσεων και συγκεκριμένα:

1. Απειλεί τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, προβλέποντας όχι µόνο το άνοιγμα της ιδιωτικοποίησής τους αλλά και στην κατάργηση της δυνατότητας επανάκτησης τους από το δημόσιο!

2. Εκχωρεί θεσμική εξουσία σε εταιρικά δικαστήρια (ISDS-Μηχανισµός Επίλυσης Διαφορών μεταξύ Κρατών και Επενδυτών) στα οποία θα μπορούν να προσφεύγουν οι εταιρείες μηνύοντας τα κράτη και παρακάμπτοντας το δικαστικό σύστημα της κάθε χώρας.

3. Προετοιμάζει το έδαφος για την υπονόμευση των νομικά κατοχυρωμένων κανόνων που σχετίζονται µε τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος, τα εργασιακά δικαιώματα, το δημόσιο συμφέρον μέσα και από την νομοθετική εναρμόνιση µε την νομοθεσία των Η.Π.Α.

4. Συνιστά απειλή για τη δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο και πλήττει καίρια την ελευθερία λήψης αποφάσεων, όταν αυτή λειτουργεί ως εμπόδιο στην κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.

Το Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη του:

  • την από 06.06.2016 επιστολή της Ελληνικής Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TiSA – δίκτυο οργανώσεων, συλλογικοτήτων και ενεργών πολιτών με θέμα: «Ανακήρυξη Δήμων και Περιφερειών σε ελεύθερες ζώνες από τις συμφωνίες TTIPCETATISA (περιοχές TTIP/CETA/TISA free zone

  • τις τοποθετήσεις και απόψεις του κου Δημάρχου και των μελών του Συμβουλίου, οι οποίες με λεπτομέρεια αναγράφονται στα αναλυτικά πρακτικά της Συνεδρίασης.

  • τις διατάξεις των Νόμων 3463/2006 (ΔΚΚ) και 3852/2010.

Α π ο φ α σ ί ζ ε ι , Ο μ ό φ ω ν α

Επί 21 παριστάμενων μελών

Την ανακήρυξη του Δήμου Αίγινας σε περιοχή ΤΤΙΡ/CETA/TISA freezone, συγκλίνοντας στις παρακάτω θέσεις και αιτήματα:


-Το περιεχόμενο της ΤΤΙΡ πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα και σε δημόσια διαβούλευση πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.


-Ο προβλεπόμενος μηχανισμός επίλυσης διαφορών (ISDS) δεν πρέπει να υποκαθιστά την δικαιοσύνη και τις δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις της δημόσιας διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης.

-Οι ρυθμιστικοί κανόνες που αφορούν τα τρόφιμα, την περιβαλλοντική προστασία και την εργασία πρέπει να έχουν ως στόχο τη βελτίωση και όχι την απαξίωσή τους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.


-Ο έλεγχος της πολιτικής προμηθειών και εργασίας σε τοπικό επίπεδο είναι σημαντικός για την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και την αντιμετώπιση των τοπικών αναγκών. Η ΤΤΙΡ δεν πρέπει να περιορίσει τη δυνατότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να λειτουργεί με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών των κοινοτήτων τους.


-Να προβλέπονται ρυθμίσεις για την προστασία και ενίσχυση των κοινωνικών και οικονομικών αναγκών.

-Η τελική συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί με δημοκρατικό τρόπο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Η απόφαση αυτή πήρε αύξ. Αριθ. 105/2016

Για πίστωση συντάχθηκε το πρακτικό και υπογράφεται

Ο Πρόεδρος Τα μέλη

Ακριβές αντίγραφο

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

 

 

Νικόλαος Τρ. Οικονόμου

  1. Εσωτερική διανομή

  2. – Ιδιαίτερο Γραφείο κ. Δημάρχου – για τις ενέργειές του

  3. – Γραφείο Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου

  4. – Γραφεία κων Αντιδημάρχων

  5. – Γραφείο τύπου & δημοσίων σχέσεων – για ενέργεια

Share

About admin

Ο επίσημος ιστοχώρος του Δήμου Αίγινας