Δελτίο Τύπου

Επιτακτικότερη από ποτέ η ανάγκη τερματισμού της έμφυλης βίας και της ανοχής στη σεξουαλική παρενόχληση

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, απήυθυνε ομιλία χθες , 31/3/16, για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, μέσα από το δίκτυο δομών και τις συναφείς δράσεις της ΓΓΙΦ στην εκδήλωση με θέμα «Μηδενική Ανοχή στη σεξουαλική παρενόχληση», που οργάνωσε η Επιτροπή Φύλου και Ισότητας σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης στο Α.Π.Θ.

H Γενική Γραμματέας, αναγνωρίζοντας τη βία κατά των γυναικών ως φαινόμενο παγκόσμιας εμβέλειας, που δεν έχει πάψει να υφίσταται, τόνισε ότι:

«η ανάγκη τερματισμού της έμφυλης βίας και της ανοχής στη σεξουαλική παρενόχληση κρίνεται επιτακτικότερη από ποτέ»

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματέας έκανε λόγο για το «Εθνικό Πρόγραμμα για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών» της περιόδου 2016 – 2020, που εξασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας του δικτύου των δομών υποστήριξης των γυναικών σε όλη τη χώρα και τον εμπλουτισμό αυτού με νέες υπηρεσίες και νέες ομάδες ωφελούμενων γυναικών.

Επίσης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της ΓΓΙΦ να παραχωρήσει θέσεις διαμονής στις γυναίκες πρόσφυγες και τα παιδιά τους στους ξενώνες φιλοξενίας γυναικών – θυμάτων βίας.

Η Γενική Γραμματέας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο νέο, επικαιροποιημένο, «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων» της περιόδου 2016-2020 της ΓΓΙΦ, που δρομολογείται για άμεση διαβούλευση με την κοινωνία και στο οποίο η πρόληψη και η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών αποτελεί σημαντικό άξονα προτεραιότητας.

Επιπλέον, η διοργάνωση 2 πανελλήνιων μαθητικών και φοιτητικών διαγωνισμών αφίσας με θεματικές την ισότητα των φύλων, την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και την κακοποίηση των γυναικών, που πρόσφατα υλοποιήθηκαν από τη ΓΓΙΦ, σε συνδυασμό με τη συνέχιση της διοργάνωσης πανελλαδικών ημερίδων με σχετικές θεματικές, αλλά και την επιμόρφωση πάνω από 300 στελεχών και εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από το ΕΚΔΔΑ, αποτελούν ενδεικτικές μόνο δράσεις και συνεργασίες της ΓΓΙΦ, που αφορούν στην διάχυση του έργου της για την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής και πανεπιστημιακής κοινότητας για θέματα έμφυλων διακρίσεων.

Ακόμη, η Γενική Γραμματέας επεσήμανε την αναγκαιότητα να εισαχθούν οι πολιτικές Ισότητας στα Πανεπιστήμια, που ως φορείς ανώτατης εκπαίδευσης μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στη διαμόρφωση υπεύθυνων και ενεργών πολιτών, με την πολιτική ενσωμάτωση της οπτικής του φύλου (gender mainstreaming) στη δημόσια δράση και λειτουργία.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Γενική Γραμματέας πρότεινε να δοθεί έμφαση σε θέματα ισότητας σε φοιτήτριες και φοιτητές, με την ένταξη έμφυλων επιστημονικών ερευνών και δράσεων σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, καθώς και την ανάπτυξη ενεργητικών εθνικών και ιδρυματικών πολιτικών για την προσέλκυση γυναικών σε επιστημονικά πεδία, όπου καταγράφεται συντριπτικά μεγάλο ποσοστό ανδρών και για την προσέλκυση ανδρών, όπου καταγράφεται αντίστροφο πρόβλημα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στη σημασία της σύστασης Ομάδας Εργασίας για Θέματα Ισότητας στα Πανεπιστήμια, με την οποία η ΓΓΙΦ προτίθεται να συνεργαστεί για την από κοινού προετοιμασία Οδικού Χάρτη κοινής δράσης και λειτουργίας.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν πλήθος σημαντικών ομιλιών, παρουσία ακαδημαϊκών, εκπροσώπων του Δήμου, του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Επιτροπής Ισότητας και Φύλου και πολλών φοιτητριών και φοιτητών στο ακροατήριο.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας υποσχέθηκε τη συνέχιση της συνεργασίας της ΓΓΙΦ με την Επιτροπή Ισότητας και Φύλου, τονίζοντας ότι η διαρκώς ανανεωμένη πανελλαδική εκστρατεία της ΓΓΙΦ θα εξακολουθεί να αγωνίζεται με δράσεις και πρωτοβουλίες που στηρίζουν τις γυναίκες – θύματα βίας, θέτοντας, παράλληλα, την κόκκινη γραμμή στην ανοχή της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/

Το Γραφείο Τύπου, 1/04/2016

Τηλ 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Share