Σύσκεψη  στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιώτικής Πολιτικής για το θέμα της μεταφοράς- διαχείρισης των απορριμμάτων

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                     Αίγινα 1/9/2017

Σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε χθες 31/8/ 2014 στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιώτικής Πολιτικής μετά από πρόταση του Δημάρχου Αίγινας κ. Δημητρίου Μούρτζη, Συμμετείχαν επίσης o Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος , οι Δήμαρχοι Αγκιστρίου και Υδρας κ.κ. Αθανασίου και Κουκουδάκης , Παρόντες ήταν επίσης οι Γ. Γραμματείς, Ναυτιλίας κ. Διονύσιος Καλαματιανός και ο Γ.Γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κ. Χρήστος Λαμπρίδης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ., Σταμάτης Ράπτης και άλλοι Υπηρεσιακοί παράγοντες 

Το κύριο θέμα της σύσκεψης στην οποία προέδρευσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και νησιώτικης πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής , ήταν η μεταφορά των απορριμμάτων από τούς νησιώτικους Δήμους του Αργοσαρωνικού και η διαχείριση τους .

Όπως προέκυψε κατά την διάρκεια της εποικοδομητικής συζήτησης , η περίπτωση της Αίγινας , που αφορούσε την διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί το τελευταίο διάστημα , οι πραγματικές αιτίες που συνετέλεσαν στην διόγκωση του προβλήματος και οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες με την βοήθεια και άλλων Δήμων της περιφέρειας , έχουν ήδη ευαισθητοποιήσει τούς αρμόδιους Κυβερνητικούς παράγοντες στο θέμα αυτό που ταλανίζει τούς νησιώτικους Δήμους

Κατά την έννοια αυτή υπήρξε θετική ανταπόκριση από όλους τούς Κυβερνητικούς παράγοντες που συμμετείχαν στη συνδιάσκεψη . Ο Υπουργός κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι έχει απόλυτη κατανόηση στα θέματα της μεταφοράς και διαχείρισης των απορριμμάτων και θα συμβάλει ώστε :

α. Να γίνει σε σύντομο χρόνο η ναύλωση ανοικτού πλοίου Φερυ – μπώτ

β. Να συζητηθεί και να τροποποιηθεί στα σημεία που χρειάζεται ο Νόμος 4316/14 για την μεταφορά των απορριμματοφόρων με συμβατικά πλοία.

γ. Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης που θα επιτρέψουν την αρχική επεξεργασία των απορριμάτων στην πηγή από τούς νησιώτικους Δήμους

Επίσης αποφασίστηκε η πραγματοποίηση διευρυμένης σύσκεψης την επόμενη Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου όπου επίσης θα κληθούν να συμμετάσχουν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελος ,η Περιφερειάρχης κα Ρένα Δούρου , ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών κ. Ευάγγελος Καπετάνιος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες , προκειμένου για να τεθούν σε πρακτικό επίπεδο τα θέματα της χθεσινής συζήτησης και να ληφθούν αποφάσεις.

Ο Δήμαρχος Αίγινας ευχαρίστησε τον Υπουργό κ. Κουρουμπλή και τούς άλλους Υπηρεσιακούς παράγοντες για την αποδοχή των αιτημάτων της Αίγινας και των νησιών του Αργοσαρωνικού και την ευαισθητοποίηση σε ένα θέμα που αφορά όχι μόνο τούς μόνιμους κατοίκους του νησιών αλλά και τον μεγάλο αριθμό των τουριστών και επισκεπτών , ιδιαίτερα κατά την θερινή περίοδο.

,

Share

About admin

Ο επίσημος ιστοχώρος του Δήμου Αίγινας