“ΤΟΠΟΛΑΤΡΕΙΑ: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ” | ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος προκηρύσσει πανελλήνιο διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα «Τοπολατρεία: Μια ιστορία αγάπης για τον τόπο μου». Ο Δήμος Αίγινας υποστηρίζει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία παρέχοντας την αιγίδα του.

Σας καλούμε να αναδείξουμε την Αίγινα μέσα από τον φωτογραφικό φακό, εστιάζοντας στην αγάπη που τρέφουμε για το όμορφο νησί μας.
Στο σχετικό δελτίο τύπου που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε όλες τις σχετικές λεπτομέρειες και προϋποθέσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Καλή επιτυχία!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εάν πιστεύετε ότι μπορείτε με τρεις φωτογραφίες, ακόμα και από το κινητό σας, να πείσετε μια επιτροπή δημιουργών ότι η δική σας αγάπη προβάλλει πειστικότερα, καλύτερα και εντυπωσιακότερα τον τόπο σας, τότε έχετε πολλές πιθανότητες να είσθε εκείνος ή εκείνη που θα κληθεί να δημιουργήσει, δηλαδή να γράψει το πλήρες σενάριο και να σκηνοθετήσει, ένα promo (διαφημιστικό τρίλεπτης διάρκειας) σε παραγωγή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, με τίτλο ΤΟΠΟΛΑΤΡΕΙΑ, ώστε να αναδειχθεί η ιδιαιτερότητα του τόπου και η μεγάλη αγάπη για αυτόν.

Στόχος σας πρέπει να είναι να κινήσετε το ενδιαφέρον τόσο των συμπατριωτών μας όσο και των αλλοδαπών, ώστε να επισκεφθούν τον τόπο σας ή να θελήσουν να μάθουν την Ιστορία του.

Εάν, λοιπόν, πιστεύετε ότι αγαπάτε τον τόπο σας και μπορείτε να προβάλλετε την αγάπη σας αυτή σε ένα φιλμάκι διάρκειας τριών λεπτών, τότε κακώς δεν έχετε ήδη βγει στους δρόμους και στις πλατείες, στα βουνά και τα λαγκάδια, στη θάλασσα και τα ποτάμια να γυρέψετε τα ιδιαίτερα εκείνα στιγμιότυπα, τις υπέροχες εκείνες εικόνες που κατά τη γνώμη σας καθιστούν τον τόπο σας μοναδικό.

Θέματα πρωτότυπα, ιδιαίτερα, που θα παρουσιάσετε ως ιστορία (από μία έως τρεις σελίδες το πολύ) και θα συνοδεύετε με έως τρεις όμορφες και ξεχωριστές φωτογραφίες του τόπου σας (της προσωπικότητας ή της Ιστορίας) τον οποίον και θα αναφέρετε, καθώς επίσης και τη χρονολογία λήψης των φωτογραφιών, εάν δεν είναι σύγχρονες. Του τόπου όπου γεννηθήκατε και περάσατε τα παιδικά σας ή εφηβικά σας χρόνια, του τόπου όπου ζείτε σήμερα και έχετε δημιουργήσει την οικογένειά σας, ακόμα και του τόπου των προγόνων σας.

Η πρότασή σας θα εξετασθεί από διαφορετικές επιτροπές, καθώς μία επιτροπή θα κρίνει την ιστορία σας και μία άλλη θα κρίνει το περιεχόμενο των φωτογραφιών σας (προσοχή στην εικαστική και αισθητική προσέγγιση σας, θα επηρεάσει τις αποφάσεις).

Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, των περιφερειών Δυτικής Ελλάδος, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδος και των Δήμων Αγιάς, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αγράφων, Αγρινίου, Αθηναίων, Αιγιαλείας, Αίγινας, Ακτίου – Βόνιτσας, Αλεξανδρούπολης, Αλίμου, Αμαρουσίου, Αμφίκλειας – Ελάτειας, Αμφιλοχίας, Αμφίπολης, Ανατολικής Σάμου, Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ανωγείων, Αριστοτέλη, Αρταίων, Αστυπάλαιας, Βεροίας, Βισαλτίας, Βύρωνος, Γαύδου, Γορτύνας, Γρεβενών, Δέλτα, Δελφών, Διονύσου, Δίου-Ολύμπου, Διρφύων – Μεσσαπίων, Διστόμου – Αράχωβας – Αντικύρας, Δοξάτου, Δυτικής Λέσβου, Έδεσσας, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Εορδαίας, Ζακύνθου, Ζαχάρως, Ζωγράφου, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείας, Ηρακλείου, Θερμού, Θεσσαλονίκης, Ιθάκης, Ιστιαίας – Αιδηψού, Καβάλας, Καισαριανής, Καλαμαριάς, Καμένων Βούρλων, Καρπενησίου, Κασσάνδρας, Κατερίνης, Κέας, Κηφισιάς, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κύμης – Αλιβερίου, Κω, Λαρισαίων, Λεβαδέων, Λήμνου, Λίμνης Πλαστήρα, Μαντουδίου – Λίμνης-Αγίας Άννας, Μαραθώνος, Μεταμόρφωσης, Μοσχάτου – Ταύρου, Ορεστιάδας, Παιανίας, Παλαιού Φαλήρου, Παπάγου – Χολαργού, Παρανεστίου, Πατρέων, Πυλαίας – Χορτιάτη, Πύργου, Ρεθύμνης, Σητείας, Σκιάθου, Τεμπών, Τήνου, Φλώρινας, Χαιδαρίου, Χαλκιδέων, Χανίων, Ωρωπού.

ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ

1. Ο ίδιος ο τόπος. Δηλαδή οι φυσικές ομορφιές του, τα μνημεία του, τα λαογραφικά του στοιχεία, οτιδήποτε θα μπορούσε να κινήσει το ενδιαφέρον ενός απλού ανθρώπου και θα τον παρακινούσε να επιλέξει τον τόπο σας για προορισμό διακοπών ή έστω για μια απλή εκδρομή.

2. Κάποια προσωπικότητα του τόπου. Γνωστή ή άγνωστη στο ευρύ κοινό, άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ιστορία του τόπου σας, που θα προκαλούσε δέος και θαυμασμό σε οιονδήποτε και θα τον έφερνε εκεί, προκειμένου να γνωρίσει την προσωπικότητα που προβάλλεται ή, εάν δεν ευρίσκεται πλέον ανάμεσά μας, να πληροφορηθεί την ιστορία της.

3. Μία ιστορία που βασίζεται στην παράδοση του τόπου ή σε κάποιο συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός. Μία ιστορία που θα αφύπνιζε συναισθήματα τόσο σε έναν Έλληνα όσο και σε έναν ξένο, που θα τον προέτρεπε να επισκεφθεί το συγκεκριμένο μέρος.

Περιττό να ειπωθεί πως ένας επιτυχημένος συνδυασμός και των τριών τρόπων προσέγγισης μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του ενδιαφέροντος του θεατή και να καταστήσει πιο δελεαστική την προβολή του τόπου σας.
Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν συμμετοχή έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Βήμα 1ο: Να πραγματοποιηθεί η κατοχύρωση σεναρίου στην ΕΣΕ [τύπος έργου: Ντοκιμαντέρ -Τοπολατρεία], στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://senariografoi.gr/gr/screenplays/screenplays-registration/

Βήμα 2ο: Με τον κωδικό κατοχύρωσης να δηλώσουν συμμετοχή στον σχετικό διαγωνισμό (Διαγωνισμός Ντοκιμαντέρ «Τοπολατρεία»): https://senariografoi.gr/gr/screenplays/contests

Η (ανώνυμη) συμμετοχή στον διαγωνισμό διασφαλίζεται με τον κωδικό συμμετοχής που λαμβάνει ο κάθε συμμετέχων στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει, μετά την υποβολή (εντός του τρέχοντος έτους) του έργου στην ειδική εφαρμογή του διαγωνισμού (βλ. βήμα 2 ανωτέρω).

Στην ειδική περίπτωση που η πληρωμή της κατοχύρωσης (25 ευρώ + Φ.Π.Α. 24% = 31 ευρώ) δεν δύναται να γίνει με οποιαδήποτε χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, μπορεί να γίνει με κατάθεση στην Τράπεζα Πειραιώς / IBAN GR5701718390006839133385616. Σχετικά με αυτή τη διαδικασία παρακαλούμε επικοινωνήστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@senariografoi.gr.
Για πλήρη ενημέρωση, επισκεφθείτε τον διαδικτυακό τόπο μας και για τυχόν απορίες ή/και διευκρινίσεις, επικοινωνήστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@senariografoi.gr.

Σε περίπτωση που τα σενάρια δεν υπερβαίνουν τα είκοσι, η Oργανωτική Eπιτροπή του διαγωνισμού έχει δικαίωμα είτε να κηρύξει τοn διαγωνισμό άγονο ή να απονείμει λιγότερα βραβεία.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

1. Τρεις φωτογραφίες του τόπου, της προσωπικότητας ή της Iστορίας (βιβλίο, άγαλμα κ.λπ.), έως 500KB η καθεμία

2. Έως τρεις σελίδες περιγραφή ενός ή και των τριών βασικών στοιχείων, φυσικού κάλλους, προσωπικότητας, ιστορικού γεγονότος ή μύθου.
Οι τρεις φωτογραφίες να συμπεριλαμβάνονται στο αρχείο της περιγραφής.

Λόγω της ιδιαιτερότητας κάθε τόπου θα εξετασθούν όλες οι προτάσεις και θα επιλεγεί το 20% το οποίο θα κριθεί από μια επιτροπή στην οποία θα μετέχει, πέραν των δύο δημιουργών μελών της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, κάποιος εκ των ακόλουθων ειδικοτήτων: φωτογράφος/διευθυντής φωτογραφίας, επαγγελματίας του τουρισμού, ιστορικός/ιστοριοδίφης, υπάλληλος του Film Commission, υπεύθυνος προβολής του Δήμου/Περιφέρειας ή όποιος άλλος κριθεί ικανός και κατάλληλος από την Οργανωτική Επιτροπή/Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης.

Από το 20% των προκριθέντων στην ημιτελική φάση θα επιλεγούν έως δώδεκα προτάσεις που θα μετάσχουν στον τελικό και θα διαγωνισθούν για τις εξής διακρίσεις:
1ο βραβείο: Με παραγωγό την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος θα παραχθεί το promo των τριών ή περισσοτέρων λεπτών και ο νικητής θα λάβει μετάλλιο και το ποσόν των διακοσίων πενήντα ευρώ.
2ο & 3ο βραβεία: Έκαστος από τους νικητές θα λάβει μετάλλιο και το ποσόν των διακοσίων πενήντα ευρώ.
Τρεις επαίνους

Τις παραπάνω διακρίσεις θα λάβουν εκείνοι που συνδυαστικά θα παρουσιάσουν τη λατρεία για τον τόπο τους με τον καλύτερο τρόπο
Τα τρία βραβεία και τους επαίνους θα λάβουν εκείνος ή εκείνη που συνδυαστικά θα παρουσιάσουν την λατρεία για τον τόπο τους καλλίτερα, κατά την κρίση της επιτροπής, από τους λοιπούς διαγωνιζόμενους.
Οι έπαινοι δικαιούνται να μετάσχουν σε έναν οποιονδήποτε επόμενο διαγωνισμό της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος άνευ καταβολής του αντίστοιχου αντιτίμου κατοχύρωσης.

Επιπλέον:
Ένα βραβείο για κάθε ιδιαίτερη κατηγορία (βλ. τρόπους συμμετοχής) θα λάβει μετάλλιο και το ποσόν των διακοσίων πενήντα ευρώ.

Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή εθνικότητας αλλά αφορά αποκλειστικά τόπους της Ελλάδας, καθώς σκοπός είναι η προβολή και προώθηση του συνόλου της χώρας, με στόχο την προσέλκυση τουριστών, περιηγητών και επισκεπτών/εκδρομέων. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό συνιστά και άδεια να χρησιμοποιούνται τα ονόματα των νικητών και οι φωτογραφίες τους για λόγους δημοσιότητας και προώθησης. Επισημαίνεται ότι τα μέλη της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος δεν επιτρέπεται να μετάσχουν στο διαγωνισμό.

Είναι αποδεκτές προτάσεις από περισσότερους από έναν δημιουργούς αλλά χρειάζεται να ενημερώνεται η νομική υπηρεσία της Ένωσης (στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@senariografoi.gr), ώστε η κατοχύρωση να γίνεται και στα δύο ή περισσότερα ονόματα συνδημιουργών.
Εφόσον η πρόταση κερδίσει βραβείο, αυτό θα διανεμηθεί εξίσου μεταξύ των δημιουργών.
Η πρόταση πρέπει να είναι πρωτότυπη εργασία των δημιουργών, όχι αντιγραφή από βιβλίο, site, κ.λπ.
Σε καμιά περίπτωση δεν γίνονται δεκτές νέες εκδοχές ή διορθωμένες σελίδες της πρότασης.
Η πρόταση θα πρέπει να είναι γραμμένη στην ελληνική γλώσσα, με στοιχεία μεγέθους 12.
Βασική προϋπόθεση συμμετοχής στο διαγωνισμό οι προτάσεις να μην έχουν γυρισθεί και να μην έχουν διακριθεί σε άλλους διαγωνισμούς.

Τα ονόματα των μελών των επιτροπών δεν είναι ανακοινώσιμα προ της ανακοινώσεως των νικητών του διαγωνισμού. Οι νικητές θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής πλην των προερχομένων από την επαρχία ή το εξωτερικό που θα προσκληθούν εγκαίρως, ώστε να μπορέσουν να παραστούν στην απονομή των βραβείων.

Share