Αφιέρωμα στην ΕΙΡΗΝΗ ΒΟΥΡΛΟΥΜΗ

Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, ο Πύργος του Μαρκέλλου υποδέχεται το αφιέρωμα στο έργο τής Ειρήνης Βουρλούμη, o πρόσφατος θάνατος τής οποίας έκανε το νησί της Αίγινας φτωχότερο.

Για το έργο και την ζωή τής Ειρήνης Βουρλούμη θα μιλήσουν η Ίρις Κρητικού, Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης – Ανεξάρτητη Επιμελήτρια και ο εικαστικός Νεκτάριος Κοντοβράκης, επιμελητής της έκθεσης.

Η Ειρήνη Βουρλούμη γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 1941 και πέθανε στην Αίγινα την 28η Οκτωβρίου του 2021. Ήταν κόρη του ζωγράφου Ανδρέα Βουρλούμη και ανιψιά του γλύπτη Γιάννη Παππά. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και στην École des Beaux Arts στο Παρίσι. Δούλεψε ως βοηθός τού Γιάννη Τσαρούχη και αποφοίτησε από την Σχολή Θεάτρου του Π. Κατσέλη. Δούλεψε επίσης ως ηθοποιός στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Παράλληλα εργάστηκε ως γραφίστρια στη διαφημιστική εταιρεία ΚΑΡΑΜΠΟΤ. Το 1979 μετακόμισε στην Νέα Υόρκη όπου και αφοσιώθηκε στην ζωγραφική, τη μικρογλυπτική και το κόσμημα, πραγματοποιώντας εκθέσεις στον Καναδά και τις Η.Π.Α. (1979-1985). Παράλληλα, δημιούργησε σχέδια για την Χρυσοθήκη Ζολώτα. Τη δεκαετία τού ’90 επέστρεψε στην Ελλάδα, ενώ από το 1995 ζούσε μόνιμα στην Αίγινα. την οποία υπεραγαπούσε και απεικόνισε με τον ιδιαίτερο τρόπο της σε πολλούς πίνακές της.

Εκθέσεις της έχουν μεταξύ άλλων πραγματοποιηθεί σε:
Athens Art Gallery και Astra Gallery στην Αθήνα, Gallery of Wearable Art NY, Vitti Gallery, Gallery Skoufa, Kouros Gallery NY, Γραφεία ΕΟΤ Μόντρεαλ, Λαβύρινθος Γκαλερί, Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας, Πύργος Μαρκέλλου, Αίγινα και αλλού.

Info
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΗΝΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ
Σπ. Ρόδη 16, Αίγινα
Διάρκεια έκθεσης: 4 – 18 Σεπτεμβρίου

Εγκαίνια έκθεσης: Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 19:30
Ώρες λειτουργίας: 11:00 – 13:00 & 19:00 – 21:00
Επιμέλεια έκθεσης Νεκτάριος Κοντοβράκης

Share