Η Θεοδώρα Χωραφά στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Αίγινας

Η Μήτρα (Mater Matter) είναι η ατομική έκθεση της Θεοδώρας Χωραφά, που παρουσιάζεται από 10 – 27 Αυγούστου, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Αίγινας. Έκθεση, που μπορείς να την κρατήσεις στην παλάμη σου, σαν πουλί ή σα μια χούφτα από πηλό ή μια μπάλα από τρίχες κάποιου ζώου: μυρίζει γη. Αυτήν ακριβώς την ουσία μάς καλεί να συναντήσουμε, να βιώσουμε, να εξερευνήσουμε.

Καταξιωμένη κεραμίστρια που σπούδασε στην Ελβετία, η Χωραφά είναι εξοικειωμένη με την κεραμική του Βυζαντινού και Ισλαμικού κόσμου, της Ιαπωνίας, της Κίνας και αλλού. Ζει και εργάζεται στην Αίγινα: αυτός ο πολύ τοπικός κόσμος την περιτριγυρίζει και την εμπνέει.

Στη διάρκεια της πανδημίας, που σμίκρυνε και περιόρισε τους κόσμους όλων μας, δεν εστίασε στην αίσθηση έλλειψης και σπανιότητας των πόρων λόγω εγκλεισμού: αντίθετα, ανακάλυψε την αφθονία και τον πλούτο της φύσης γύρω της.

Η δουλειά της συνδυάζει αντικείμενα και υλικά που βρήκε τυχαία μπροστά της, performance και installation. Έτσι φτιάχνει έναν κόσμο όπου η υλικότητα και αισθαντικότητα υπενθυμίζουν στο θεατή τη σημασία της συνύπαρξης με τον πλανήτη που κατοικούμε, τη χαρά και το σεβασμό στους κύκλους ζωής και θανάτου όπου όλοι μας ανήκουμε.

“Η δουλειά μου εξερευνά το μυστήριο της ζωής μέσα από την υλικότητά της” λέει η Θεοδώρα Χωραφά, προ(σ)καλώντας μας να περιδιαβούμε μαζί της σε αυτό το μυστήριο.

Info:
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Αίγινας
Σπύρου Ρόδη 16
Πόλη Αίγινας
Από 10 έως 27 Αυγούστου 2023
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 10:30 – 13:00 & 17:30 – 22:00
Εγκαίνια: Πέμπτη 10 Αυγούστου, 20:00

Share