Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την Εθνική Επέτειο του “ΟΧΙ” και η βράβευση των επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στον Δήμο Αίγινας

Με υπερηφάνεια και ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Δήμο Αίγινας.

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν το πρωί με την τέλεση δοξολογίας στην Ιερά Μητρόπολη Αίγινας. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε η μαθήτρια της Β’ Τάξης του Γενικού Λυκείου Αίγινας, Όλγα Σταυροπούλου.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων της Πλατείας Εθνεγερσίας. Στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος Αίγινας, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αίγινας, οι διοικητές των τοπικών αρχών, εκπρόσωποι πολιτικών φορέων, ενώσεων, συλλόγων και μαθητών των σχολείων όλων των βαθμίδων.

Η εκδήλωση μνήμης ολοκληρώθηκε με ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Μουσικού Συλλόγου Αίγινας – “ΜΟΥΣΑ”.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παρέλαση των σχολείων και εκπροσώπων των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, ενώπιον του κλήρου, των πολιτικών αρχών και εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας. Φέτος, για πρώτη φορά, στην μαθητική παρέλαση συμμετείχε και το Δημοτικό Σχολείο Πέρδικας.

Στη συνέχεια τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βαθέος, του Συλλόγου Προόδου και Αλληλεγγύης Αγίων και του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από την Σάμο, την Μικρά Ασία και την Κρήτη.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας η βράβευση των μαθητών της Αίγινας, που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Αίγινας, κ. Γιάννης Ζορμπάς, ο πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης, πατέρας Νεκτάριος Δαρδανός και ο βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων κ. Νίκος Βλαχάκος, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων.

Απευθυνόμενος στους φοιτητές, στους γονείς και στους καθηγητές ο κ. Ζορμπάς ανέφερε ότι “Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές αυτής της εκδήλωσης είναι τα νέα παιδιά. Τα νέα παιδιά που αποτελούν το μέλλον του νησιού μας. Τα νέα παιδιά που φεύγουν για να ξεκινήσουν το επόμενο κεφάλαιο της ζωής τους. Σε όλα αυτά τα παιδιά θέλω να πω να μην ξεχάσουν ποτέ τον τόπο τους. Όσο ψηλά και αν φτάσουν, όσο μακριά και αν πάνε, να κοιτάζουν πάντα πίσω για να βλέπουν την Αίγινά μας. Γιατί το νησί μας έχει ανάγκη τη νέα γενιά. Χρειάζεται τα παιδιά του, για να εξελιχθεί και να προοδεύσει μαζί με εκείνα”.

Ο κ. Ζορμπάς δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα, που στάθηκαν και στέκονται δίπλα στα παιδιά, τα ενθαρρύνουν και τα καθοδηγούν.

Τις τιμητικές διακρίσεις απένειμαν στους επιτυχόντες ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, ο βουλευτής κ. Νίκος Βλαχάκος, ο πατέρας Νεκτάριος Δαρδανός, η αντιδήμαρχος κα Μαίρη Κουκούλη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Στέλιος Θεριανός, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Μαρίνος, η δημοτική σύμβουλος κα Καίτη Σαλπέα και ο κ. Γιώργος Τσατήρης, υπεύθυνος του Δήμου Αίγινας για το Δίκτυο Πόλεων Ι. Καποδίστρια.

Οι μαθητές του Δήμου Αίγινας που πέτυχαν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κατά το σχολικό έτος 2022 – 2023 είναι οι κάτωθι:
1. Ακρίδας Χρήστος – Οδυσσέας
2. Ανδρεάδης Παύλος
3. Αργυράκου Ανδριάνα
4. Γαρυφάλλου Ελένη – Νεκταρία
5. Γιαννούλη Ελένη
6. Γιαννούλης Νεκτάριος
7. Γκαργκανίτη Αφαία
8. Γκλαβάς Αντώνιος
9. Γκούρι Ιζαμπέλα
10. Ζαχαρίου Ευγενία
11. Ηρειώτης Χρήστος
12. Θεοδωροπούλου Πολυχρονία – Ειρήνη
13. Καλαμάκης Λουκάς – Παναγιώτης
14. Καλτσίδη Αναστασία – Νεκταρία
15. Καρδάσης Ηλίας – Ιωάννης
16. Κατσιμίγκου Μαρία – Νίκη
17. Κοκκότη Μυρσίνη
18. Κοντιζάς Κωνσταντίνος
19. Κουτσούκης Φίλιππος
20. Κυπριώτη Μαρία – Χριστίνα
21. Λαδά Χρυσούλα
22. Λαλαούνη Νεκταρία
23. Λεούσης Νεκτάριος – Ραφαήλ
24. Λιόκου Μάρθα
25. Μαμάη Θεοφανώ
26. Μαργαρώνη Φιλιώ – Καλλιόπη
27. Μπεχάρι Σάρα
28. Μπήτρος Δημήτριος
29. Μπόγρη Ιωάννα
30. Παπαχαραλαμπίδης Παναγιώτης
31. Πατιτάκης Αλέξανδρος – Νεκτάριος
32. Πεπέ Γεωργία – Νεκταρία
33. Πετρίτης Σπυρίδων
34. Πιτσιλού Ευαγγελία
35. Ροπαΐτη Καλλιόπη
36. Ρωπαΐτη Σωζία
37. Σαχτούρη Δήμητρα
38. Σαχτούρης Σώζων
39. Συμεωνάκη Μαρία
40. Σφήκα Αλεξάνδρα
41. Σχοινοχωρίτη Μαρία
42. Τζαμαλής Χρήστος
43. Τζίτζης Ιωάννης
44. Τόγιας Μιχαήλ
45. Χαλδαίου Τρισεύγενη – Σύλβια
46. Χροναίου Σοφία

Όσοι εκ των επιτυχόντων δεν κατάφεραν να παρευρεθούν στην βράβευση, μπορούν να παραλάβουν την διάκρισή τους από το Γραφείο Δημάρχου.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τα εγκαίνια της έκθεσης ««Ναυτικά Οχυρά Αίγινας 1936 – 1944» στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας, με αντικείμενα από την ιδιωτική συλλογή του κ. Γιώργου Καρύδη και του κ. Παναγιώτη Μαρίνη.

Ευχαριστούμε θερμά τους υπαλλήλους του Δήμου Αίγινας για τις κατασκευαστικές εργασίες, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δημήτρη Καραγιάννη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Στέλιο Θεριανό, τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αίγινας κ. Νίκο Πτερούδη, τον Διοικητή κ. Αθανάσιο Καραγιάννη και τους αστυνομικούς υπαλλήλους του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας, καθώς τον Λιμενάρχη κ. Αργύριο Φραγκούλη και τα όργανα του Λιμεναρχείου Αίγινας για τη συμβολή στη διατήρηση της τάξης, τον Τελετάρχη κ. Θεόδωρο Λορέντζο, τους συνοδούς-εκπαιδευτικούς των μαθητών για την άψογη παρουσίαση, τη μαέστρο κα Ελένη Αθανασοπούλου και τα μέλη του Μουσικού Συλλόγου Αίγινας [ΜΟΥ.Σ.Α.], το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αίγινας και τους πολιτιστικούς Συλλόγους του νησιού.

Και του χρόνου, με υγεία!

Φωτογραφίες: Ανέστης Κορνέζος

Share