ΨΗΦΙΣΜΑ του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας κατά την τακτική του συνεδρίαση που διεξήχθη την 16η Οκτωβρίου 2023 έλαβε μεταξύ άλλων θεμάτων την υπ’ αριθμ. 156/2023 απόφαση με την οποία ενέκρινε ομόφωνα την έκδοση του παρόντος ψηφίσματος διαμαρτυρίας, αναφορικά με την προκήρυξη διαγωνισμού από την Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων για την εκμίσθωση ακινήτου στην Πέρδικα Αίγινας (θέση Οχυρά), ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικού Στόλου.

Ο χώρος των ΟΧΥΡΩΝ της Πέρδικας αποτελεί ιστορικό χώρο μνήμης της ιστορίας μας και είναι στενά συνδεδεμένος με την ζωή των κατοίκων της Πέρδικας και ολόκληρου του Αιγινήτικου λαού.

Ο χώρος αυτός δεν πρέπει, με πρόσχημα την ανάπτυξη, να αποδοθεί, στο σύνολό του σε ιδιώτες, με σκοπό την υπερδόμηση και την τουριστική υπερεκμετάλλευση, χωρίς προηγουμένως να έχει ληφθεί οποιαδήποτε μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος και χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία της Αίγινας.

Ο Δήμος Αίγινας έχει ζητήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού την κήρυξη της έκτασης των ΟΧΥΡΩΝ ως χώρου ιστορικής μνήμης, με σκοπό την δημιουργία θεματικού πάρκου ναυτικής οχύρωσης, υπερτοπικής σημασίας. Παράλληλα, έχει ζητήσει την εκπόνηση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου με σκοπό την ρύθμιση των χρήσεων γης στην περιοχή και την προστασία τόσο των κτισμάτων των ΟΧΥΡΩΝ όσο και του περιβάλλοντος χώρου.

Δυστυχώς, οι συναρμόδιες Υπηρεσίες έως τώρα, μας έχουν αγνοήσει επιδεικτικά. Στις 03/10/2023 η Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, προκήρυξε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση ολόκληρου του ακινήτου για εξήντα (60) χρόνια σε ιδιώτες και με ελάχιστο ετήσιο τίμημα 750.000 ευρώ.

Αυτή η ενέργεια και ιδίως του ύψους του τιμήματος, καταδεικνύει την πρόθεση η έκταση των ΟΧΥΡΩΝ, να καταστεί αντικείμενο εντατικής τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης, χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ιστορική και αρχαιολογική αξία της περιοχής ως τόπου ιστορικής μνήμης και χωρίς να έχουν ακολουθηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες χωρικού σχεδιασμού που αποτελούν ασφαλιστική δικλείδα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Δήμος Αίγινας έχει ήδη προτείνει στα συναρμόδια Υπουργεία τα απαραίτητα θεσμικά βήματα για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και την διαχείριση της περιοχής των ΟΧΥΡΩΝ, βάσει και της μελέτης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Κατόπιν αυτών, ζητούμε:
• το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να αποσύρει την σχετική προκήρυξη μίσθωσης των εκτάσεων σε ιδιώτες και να αποδώσει τον χώρο αυτό στην τοπική κοινωνία και στον Δήμο Αίγινας, ώστε τα ΟΧΥΡΑ να αναδειχθούν σε τόπο ιστορικής μνήμης με λελογισμένη ήπια ανάπτυξη,
• το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Περιφέρεια Αττικής να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες για την εκτέλεση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας περί εκκίνησης της διαδικασίας για την εκπόνηση ειδικού πολεοδομικού σχεδίου για την περιοχή των ΟΧΥΡΩΝ,
• το Υπουργείο Πολιτισμού να προβεί άμεσα στην κήρυξη της περιοχής ως προστατευόμενης περιοχής ιστορικού, αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο παρέχει στον κ. Δήμαρχο την εντολή να κοινοποιήσει το παρόν Ψήφισμα στους συναρμόδιους Υπουργούς και τους βουλευτές της Περιφέρειας, να μεταφέρει την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας για την επιχειρούμενη «αξιοποίηση» του ακινήτου και να ζητήσει την παρέμβασή τους για την διακοπή της διαγωνιστικής διαδικασίας και την επιτάχυνση των διαδικασιών για ολοκληρωμένο σχεδιασμό και διαχείριση της περιοχής των ΟΧΥΡΩΝ.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Πτερούδης Νικόλαος

Share