Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια του νέου χώρου πολιτισμού στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο και των εκθέσεων του εικαστικού Γιώργου Ξένου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των εκθέσεων του εικαστικού Γιώργου Ξένου, με τίτλο “Πορευόμενοι στην Ιερότητα” και “Η Ελευθερία του Εγκλεισμού”, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, κας Λίνας Μενδώνη και του Δημάρχου Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά.

Οι εκθέσεις αποτελούν μέρος του προγράμματος του 14ου Aegina Fistiki Fest και διοργανώθηκαν σε συνεργασία του Δήμου Αίγινας, της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, της Περιφέρειας Αττικής, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.

Μαζί με τις εκθέσεις εγκαινιάστηκε και η νέα ταυτότητα του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, ως χώρου Πολιτισμού, ανοικτού πλέον για το κοινό. Το ιστορικό κτίριο της Αίγινας, το πρώτο δημόσιο κτίριο του νεότερου ελληνικού κράτους, μεταμορφώθηκε, προκειμένου η νότια πτέρυγά του να αποτελέσει αίθουσα εκδηλώσεων και περιοδικών εκθέσεων.

Ξεκινώντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Ζορμπάς, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: “Η σημερινή βραδιά έχει για όλους μας μια ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση. Η ιστορία αυτού του κτιρίου είναι συνυφασμένη με την ιστορία της Αίγινας, είναι ριζωμένη στην ψυχή του κάθε Αιγινίτη και της κάθε Αιγινήτισσας. Και πρόκειται για μια ιστορία που φτάνει πίσω, μέχρι τις απαρχές του σύγχρονου ελληνικού κράτους…, μια ιστορία γεμάτη αντιφάσεις, καθώς ο χώρος, αν και δημιουργήθηκε για να στεγάσει τα ορφανά της Επανάστασης του 1821, κατέληξε να μετατραπεί σε φυλακές υψίστης ασφαλείας”.

Η υπουργός κ. Λίνα Μενδώνη αποκάλεσε το κτίριο «αδιάψευστο μάρτυρα της πολυκύμαντης ιστορίας μας» και τη μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού «ισχυρότατο συμβολισμό : οι φυλακές από χώρος εγκλεισμού γνωρίζουν μια νέα ζωή χωρίς να απεμπολούν το ιστορικό τους φορτίο». Η υπουργός ευχήθηκε «να είναι καλορίζικος αυτός ο χώρος. Είναι δεδομένο πως το έργο θα συνεχιστεί ούτως ώστε ο χώρος να αποκατασταθεί στο σύνολο του.»

Στις εκθέσεις του Γιώργου Ξένου αναφέρθηκαν η κα. Αγγελική Σίμωση, έφορος αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων που υπογράμμισε πως τα έργα «με τα χέρια και τα μάτια μας καλούν να ενώσουμε τις δυνάμεις ενάντια στη βία..», ενώ μίλησε και η δρ Βιβή Βασιλοπούλου, Αρχαιολόγος – Κριτικός Τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης που εστίασε στη σχέση παρελθόντος-παρόντος της οποίας το έργο του καλλιτέχνη αποτελεί μια μοντέρνα ανάγνωση, αναφέροντας τη φράση της Ζακλίν Ντε Ρομιγί : «τίποτα πιο μοντέρνο από τους αρχαίους».
Στο ιστορικό πλαίσιο της απόφασης για το κλείσιμο των φυλακών αναφέρθηκε η πρόεδρος του Aegina Fistiki Fest κα Μαριλένα Γιαννούλη, θυμίζοντας πως υπουργός Πολιτισμού ήταν τότε η Μελίνα Μερκούρη και Υπουργός δικαιοσύνης ο Γεώργ. Αλέξανδρος Μαγκάκης.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρευρέθηκαν ο Πανοσιολογιότατος π. Αμφιλόχιος Γελαδάκης, η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων κα Αγγελική Σίμωσι, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ κ. Σπύρος Σπυρίδων, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας κ. Νίκος Πτερούδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και μέλη του Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αίγινας, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αίγινας κ. Παναγιώτης Κασιμάκης, η Πρόεδρος Φεστιβάλ Φιστικιού Αίγινας κα Μαριλένα Γιαννούλη, η Προϊσταμένη Δασονομείου Αίγινας κα Κατερίνα Παπαμιχαήλ, ο Λιμενάρχης Αίγινας κ. Αργύρης Φραγκούλης, ο Προϊστάμενος Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας κ. Γιώργος Σουλιώτης, ο Εκπρόσωπος από το Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας κ. Παναγιώτης Παντοφλίδης, ο Πρόεδρος της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας κ. Γιώργος Καλόφωνος, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και συλλόγων του νησιού και πλήθος κόσμου. Την εκδήλωση συντόνισε η κα Σοφία Μιχαλοπούλου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.

 

Ακολουθούν πληροφορίες για τις εκθέσεις:

Διάρκεια εκθέσεων: 27/7/2023 – 30/09/2023

Ώρες λειτουργίας:
Αρχαιολογικό Μουσείο Κολώνας
Καθημερινά 10:30 – 17:30
Τρίτη κλειστά
Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο – πρώην Φυλακές Αίγινας
Καθημερινά 11:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00
Τρίτη κλειστά
Είσοδος Ελεύθερη

Πληροφορίες: 2297022248 & 2297022067

Share